Tema: Re: desros gamyba
Autorius: Dautarte
Data: 2011-11-26 12:32:01
Grazi rozine/raudona spalva nera pagrindinis salietros naudojimo tikslas, 
tai tik "geras" salutinis poveikis.
Is tikruju salietra yra konservantas, turintis antimikrobiniu savybiu - nuo 
tokiu mikrobu kaip Clostridium botulinum (sukelia botulizma), butent todel 
visuose pramoninese mesos ir ne tik produktuose galime rasti kalio arba 
natrio nitritu.
Neturiu laiko ieskoti lietuvisku saltiniu, bet apie nitratus ir ju poveiki 
mastui bei sveikatai visai prieinamai yra parasyta cia:
http://www.sakiaivsb.lt/8921/nitritai-ir-nitratai-maiste/?read=3419
Pagal chemine sudeti salietros buna skirtingos, bet cia gal koks chemikas 
galetu geriau paaiskinti kas ir kaip.

O tai, kad namu seimininkes ir seimininkai sako, jog salietra dedama vien 
del spalvos - tai ziniu stoka. Mano senelis taip sake ir tetos taip sako, 
pati ilga laika taip galvojau, kol pries keliolika metu rimciau 
nesusidomejau ir nepradejau ieskoti informacijos.

Siaip (tai grynai mano nuomone), jei mesa/desra/ir t.t. nebus ilgai laikoma, 
tai nereikia tos nesveikos salietros. Spalva siek tiek pagerina cukrus. 
Girdejau pletku, kad ir spiritas pagerina, bet neturiu jokios patirties - 
jei gerai pamenu Indraja i skilandzius pile spirita ir spalva buvo teisinga, 
galima paieskoti archyve.

Jei vis del to salietra bus naudojama, tai jos kiekis negali virsyti 
0,5-0,6% druskos svorio. Kadangi namu salygomis sudetinga/neimanoma pasverti 
teisinga kieki, tai pvz. Lenkijoje parduotuvese yra parduodamas druskos ir 
natrio nitrito (max. 0,6%) misinys, vadinasi "Sol peklowa" (gaminant rukytas 
desras, gamintojas rekomenudoja naudoti 15-17 g / 1 kg farso ir palikti mesa 
24 val. temp. 2-4 laips., mesos gabalams - 20 g/1 kg). Lietuvoje tai pat 
turetu buti parduotuvese.


"Arj" <root@ibm.com> wrote in message 
news:ja646a$md6$1@trimpas.omnitel.net...
<...>
| Salietra dedama del spalvos. Jei yra - desra grazi raudona, jei ne - ruda 
kaip sh, ypac daugiau
| pastovejus.
<...>