Tema: Re: karka
Autorius: tomomo
Data: 2009-12-09 13:54:36
seiliu seileliu prisikaupe kol iki pabaigos skaiciau...
:)


"Baubas" <ricardas@eurofila.TRINTI.com> wrote in message 
news:hfl0og$u5h$1@trimpas.omnitel.net...
>
> "Tomas" <t@t.lt> wrote in message news:hfid3a$ruj$1@trimpas.omnitel.net...
>> Sveiki,
>>
>> su sąlyga, kad uošvis pjovė kiaulę namie atsirado karka. Kažkada rodos 
>> buvo
>> diskusija apie jos ruošimą, bet neberodo.
>> Taigi prašau pasidalinti mintimis apie karkos ruošimą valgymui.
>>
>> Ačiū, Tomas
>
> Dalinuosi savo surinkta medziagas apie karkas (daug kas is cia) ;-)
> **************************
> Visų pirma įtrinu karką su druska ir pipirais, palaikau kelias valandas 
> prieš virimą. Tada į šaltą vandenį ir verdu. (Nusiteik kelių valandų 
> virimui ir tokio kiauliško kvapo namie - jis man nuo vaikystės 
> nepatinka...) Kad ta karka būtų kvapnesnė, į puodą dar įmetu svogūno 
> galvą, česnako kelias skilteles, lauro lapelių. Kai jau ji išverda, 
> išspaudžiu kelias česnako skilteles ant jos su tokiu česnakų spaustuku ir 
> kepu orkaitėj kol apskrunda. Kiti dar prieš kepant garstyčiom ištepa, bet 
> aš nebandžiau.
>
> Nemarinuota karka dedi į puodą ir būtinai nugraibai putas tik po to dedi 
> prieskuonius. Bet kokius, kokius tik norit. Svarbiausia vanduo turi būti 
> posūris. Paverdat apie valandą (nors priklauso nuo dydžio, žodžiu mėsa 
> turi būti minkštoka). Tada pasiruošiat aptepimą. Valgomas šaukštas medaus. 
> šaukštas sojos ir česnako skiltelė. Viską sumaišyti ir aptepti karką, tada 
> dėti i orkaitę ir kepti apie 30 min. (aš paleidžiu grilių). Nu ir viskas. 
> Skanaus.
>
> O aš nusipirkusi karka gerokai įtrinu įv. prieskoniais,ir kmynu ir cesnaku 
> ir mesos prieskoniu. pagal fantazija,kelis lašelius aliejaus. Ir palieku 
> kokioms 2-3 paroms įsimarinavimui. O po to i foliją arba kepimo maišelį ir 
> kepu orkaitėj. Visi giria kas valgo
>
> aš karkos marinavimui pasidarau tokią košelę iš česnakų, lauro lapų, 
> druskos ir alyvų aliejaus. Karką truputį įpjaunu keliose vietose, ta 
> košele aptepu ir palaikau kelias valandas iki kepimo. Koks aromatas 
> mėsytės...
>
> Karką kepu troškintuve neuždengus dangčio-ir kepa ,ir troškinas vienu 
> metu,tik kartais pavartyti reikia.O prieskonius naudoju panašius,kaip ir 
> Saintlina-druska-česnakai,lauro lapai,į skystį dar kvepiantį piprą įmetu. 
> Nei karto nenusivyliau rezultatu,o kvapai kokie...vaikai dar neiškepus 
> apie viryklę sukinėdavos
>
> Cia pas mus yra tokiu prieskoniu misinys "Style in Chainys" (Kinieciai 
> beveik viska daro saldziai arba saldziaruksciai), tai va suberiu ji ant 
> karkos, dar idedu truputi cukraus, druskos , soju padazo, alyvuogiu 
> aliejaus. Viska gerai itrinu ir palieku parai. Tada dedu i skarda, kokius 
> tris sluoksnius uzdedu folijos, bet neyvynioju karkos , o uzdedu ant 
> skardos ir karkos, aplankstau ja ant skardos krasteliu. Kepu ziurint pagal 
> kg. kilui dedu apie 40min ir dar dadedu + 30 min. na pvz. karka sveria 2 
> kg, tai kepu apie 1val 20min + 30min. viso gaunasi 1val.50min. orkaites 
> temperatura apie 170, 160.
>
> 1 kg kiaulienos karkos (2 karkos po 500 g)
>
> prieskoninių daržovių
>
> 1 lauro lapas (Lauro lapas)
>
> 3-4 žirneliai kvapniųjų pipirų (Kvapieji pipirai)
>
> 3-4 žirneliai karčiųjų pipirų
>
> druskos
>
>
>
> Glazūra:
>
> 1 stiklinė alaus
>
> 1/2 stiklinės aliejaus
>
> 1 šaukštas skysto medaus
>
> 2 šaukšteliai maltų kmynų
>
>
>
> Alų išmaišyti su aliejumi ir medumi, pagal skonį įberti kmynų ir druskos.
> Karkas - jeigu reikia - nusvilinti, nugramdyti, nuplauti, užpilti 
> verdančiu vandeniu ir pamažu virti, kol suminkštės.
> Kai mėsa bus beveik minkšta, sudėti nuvalytas bei nuplautas prieskonines 
> daržoves ir prieskonius, baigti virti.
> Karkas išimti, ataušinti, išpjauti kaulus, odą supjaustyti kvadratėliais, 
> aptepti glazūra.
> Kepti grilyje kartkartėmis vartant ir tepant glazūra.
> Patiekiant galima pabarstyti kmynais.
>
> Karka su slyvomis
>
>
> 1,5 kg karka,
> 2 dideli svogūnai,
> 1 petražolių šaknis su lapais,
> druskos,
> pipirų,
> laurų lapelių,
> 20 vengrinių slyvų.
>
>
> Svogūnus ir petražolę susmulkiname, įdedame druskos, pipirų ir apdedame 
> jais karką. Uždengę marinuojame per naktį. Mėsą su svogūnais sudedame į 
> puodą, užpilame vandens, įdedame 2 laurų
> lapelius, jeigu reikia, druskos ir išverdame. Baigiant virti sudedame 
> slyvas, kad jos gerai perkaistų. Patiekiame su svogūnų padažu ir slyvomis, 
> papuošiame petražolių lapeliais
>
> IDARYTA KARKA
> 1 karka
> 1 virta kiaulienos ausis
> 150g farso
> 1morka
> 1kiausinis
> 2saukstai grietineles
> druska pipirai, mairunas, raudonelis
> is karkos issimti kaula, itrinti prieskoniais, druska ir pusvalandy 
> pamarinuoti.
> i farsa imusti kiausini, supilti grietinele, paskaninti druska ir 
> pipirais, gerai sumaisyti. morka supjaustyti plonomis juostelemis.
> i karkos vidu sudeti ausi, vistienos farsa ir morkos juosteles.
> jeigu karka isiro ja galima suristi.ideti i kepimo maiseli ir kepti apie 1 
> valanda.
>
> KIAULIENOS KULNIUKU (KARKOS) VYNIOTINIS
>
> 1 vidutinio dydzio karka
> 300g maltos kiaulienos
> 1 kiausinis
> 1-2 morkos
> druskos, pipiru, lauro lapu, cesnako, prieskoniu kiaulienai, ziupsnelis 
> kmynu
>
> Iskaulinta karka gerai ismusu su plaktuku mesai musti ir sumarinuoju su 
> prieskoniais. Tai darau dazniausiai is vakaro, kad gerai pasimarinuotu.
> I malta kiauliena idedu prieskoniu ir imusu kiausini. Ant stalo iskloju 
> karka, pabarstau kmynais, dedu malta kiauliena(isploju kaip blyna ant 
> karkos), per viduri dedu nuskustas, nuplautas ir i keturias dalis 
> perpjautas morkas (galima tik pusiau perpjauti) ir susuku i celofana bei 
> stipriai perrisu kaproniniu sniureliu.
> Verdu apie 2 val. I vendeni reikia ideti druskos, lauro lapa, kvepianciu 
> pipiru zirneliu ir kleta cesnako skilteliu.
> Kai isverda as dar karta perrisu su sniureliu, kad geriau sustingtu ir 
> pjaustant nesubyretu. Tada paslegiu ir palaikau kol kaip reikiant atausta
>
> Karka su sienu
>
> Paimi mėsytę, suvynioji ją į kokią servietką, idedi į puodą su vandeniu ir 
> dar įdedi porą saujų šieno...
>
> Kai jau kaip ir išverda, išimi, perdedi į kitą puodą, užpili juodu alumi, 
> pridedi prieskonių ir troškini..
>
> Paskui iš to paties skysčio, kuriame troškinosi padarai padažiuką... ir - 
> skanaus
>
>
>
>
>