Tema: Re: Genetiškai modifikuoti produktai Liet
Autorius: Ruta
Data: 2009-02-04 17:37:36
Galėt tai galima, ir net ir daroma (tik ne iš pupelių, o iš kukurūzų).

Bet tai tada bus būten modifikuoti kukurūzai, o ne krakmolas.

buran schrieb:
> Na, bet krakmolą galima pagaminti iš genetiškai modifikuotų sojos 
> pupelių ...
> 
> 
> 
> After serious thinking Ruta wrote :
>> Ta prasme aš tikrai žinau, kad _genetiškai_ modifikuoti KRAKMOLO 
>> negalima, nes krakmolas neturi genų.
>>
>> buran schrieb:
>>> Ta prasme - tikrai žinot, kad į lietuvišką majonezą sudėtas 
>>> modifikuotas krakmolas nėra genetiškai modifikuotas ?
>>>
>>>
>>>
>>> Ruta submitted this idea :
>>>> IMHO čia gaunasi balansavimas ant ribos.
>>>>
>>>> Iki C2H5OH ""modifikuotas" cukrus - nebe cukrus, nes jo cheminė 
>>>> struktūra nebeturi "cukrams" būtingo požymio, o savybės radikaliai 
>>>> skiriasi, todėl tai jau nebe modifikacija, o pavertimas alkoholiu :)
>>>>
>>>> Tuo tarpu modifikacijos procesai tik "pakoreguoja" tą molekulę, 
>>>> išlaikant ir to dalyko (šiuo atveju - krakmolo) pagrindines savybes, 
>>>> ir cheminės priklausomybės "krakmolams" požymius. Ir būtent čia 
>>>> kartais labai labai artėjama prie ribos...
>>>>
>>>> Nepaisant to, tiesiogiai su GMO tai nesusiję.
>>>>
>>>> Linas Petkevičius schrieb:
>>>>> Bet tada gal jau tai nebe krakmolas ? Ar chemiskai iki C2H5OH 
>>>>> modifikuotas cukrus irgi yra cukrus ?
>>>>>
>>>>>> Taip, arba chemiškai, kartais net per keletą etapų.
>>>>>> T.y., keičiama pačios krakmolo molekulės struktūra, kad būtų 
>>>>>> gaunamos norimos savybės.
>>>>>>
>>>>>
>>>
>