Tema: Re: Kaip veikia fractional reserve
Autorius: Doc
Data: 2010-06-17 13:36:48
0%, gi ne dalinių rezervų bankininkystėje rezervų nėra. 


<Išsamus paaiškinimas, kuris net nežinau ar dar kuo nors padės>

Tik skirtumas tas, kad tokiu atveju tai bus paskolos, o ne pasaugos, sutartis, kurios niekas pinigais laisva valia nelaikys (aišku ji turės kažkokią kainą, t.y. bus norinčių ją nupirkti už kažkiek pinigų, kaip kad ir dabar paskolos sutartis su patikimais skolininkais galima parduoti, t.y. iškeisti į pinigus).

Pavyzdžiui turi 100$, už kuriuos gali pirkti daiktus. Jei nuneši tuos 100$ į banką pasaugoti ir jei tą banką pardavėjai laiko patikimu pinigų saugotoju, gali atiduoti pardavėjui mainais už 100$ vertės daiktus 100$ pinigų pasaugos sutartį. 

Tačiau jei bankui pinigus paskolini, gauni paskolos sutartį, kurios niekas laisva valia neims mainais už 100$ vertės daiktus (gali imti su diskauntu, bet nematau pagrindo manyti, kad taip būtų, kadangi paprastam pardavėjui sunku įvertinti paskolos sutarties vertę). Savo ruožtu jei tuos pinigus bankas paskolins kam nors kitam, skolininkas galės už juos pirti daiktus tiek mokėdamas grynais, tiek pasaugos sutartimis, jei tuos pinigus bus davęs pasaugoti bankui. Taip pat jis savo ruožtu gali perskolinti pasiskolintus pinigus tiek bankui, tiek kam nors kitam, tik, kaip ir pirmu atveju, tada jis jau turės paskolos sutartį, kurios niekas nelaikys pinigais, o pinigus turės naujas skolininkas.

Kai tuo tarpu fractional reserve ir legal tender nelaimių atveju nėra skirtumo tarp pasaugos ir paskolos sutarčių. Jei nuneši 100$ į banką (nesvarbu ar kaip terminuotą indėlį ar tik pasaugoti iki pareikalavimo) ir bankas paskolina juos kam nors kitam, tuo pačiu metu tiek indėlininkas, tiek skolininkas gali pirkti daiktų už 100$ (paprastumo dėlei tarkim, kad rezervų norma 0, jei ji didesnė, keičiasi tik skaičiai, principas nesikeičia), su visom iš to išplaukiančiom pasekmėm.

--
Doc

"RaR" <RaR@lt.lt> wrote in message news:hvbcgp$7dc$1@trimpas.omnitel.net...

> 1. Kokį rezervų procentą (skaičiumi nuo 0 iki 100 ar kokias nors ribas) reikia taikyti terminuotiems indėliams "ne dalinių rezervų bankininkystėje"?
>