Tema: Re: Kaip veikia fractional reserve
Autorius: Doc
Data: 2010-06-15 15:28:14
Turbūt esminė vieta yra čia:

"Čia reikia pažymėti, kad $9,000 bankas realiai paskolinti Sally negali, gali tik užrašyti įsavo sąskaitą banke. Sally realiai gali pasinaudoti tik $900 (kaip teisingame pirmame pavyzdyje), o jei panorės naudoti kitus pinigus, bankas turės juos iš kur nors surasti. Visi reikalavimai ir balansas sueina tik todėl, kad tie $9,000 Sally paskolinti pinigai niekur iš banko nejuda - juos Sally savo ruožtu laiko kaip indėlį tame pačiame banke."

Šiaip tau reiktų pagalvoti ties klausimu kas yra pinigai. Tu, kaip suprantu, pinigų sąskaitoje nelaikai pinigais, kas yra objektyvi klaida, nes už pinigus sąskaitose gali pirkti daiktus lygiai taip pat kaip ir už popierinius pinigus.

"Toliau autorius pagaliau aprašo atvejį kai Sally panaudoja jam paskolintus pinigus. Tada daro savo liapsusą - pateikia lentelę, kurios kairėje pusėje yra $8,000 pažymėtų raudonai. Kas tai? Apie tai nesamprotauja. Iš tikrųjų tai ne kas kita, o banko minusiniai rezervai. Ir minusas ne $8,000, o $9,000 - t.y. tiek, kiek bankas turi pervesti į kitus bankus, nes Billy idėti $1,000 tarnaus tik kaip privalomas rezervas išduotai $9,000 paskolai. O tą $9,000 minusą bankas turės kaip nors padengti - iš kitų indėlių ar skolindamasis iš kitų bankų! Taigi Billy idėti $1,000 niekaip nepadengia $9,000 Sally išduotos paskolos - tam reikia dar $9,000 ir bankui juos reikia iš kažkus gauti, jis jų negali sukurti "with the simple push of a button.""

Jokio liapsuso nepadaro, nes yra būtent taip, kaip Bob'as ir rašo. Iki paskolos suteikimo pinigų ekonomikoje yra $1000, po paskolos suteikimo $10'000, t.y. 10'000 vienetų, už kuriuos žmonės VIENU METU gali nusipirkti daiktų.

$9000 bankas neprivalės padengti niekaip niekam tol, kol jų kas nors nenorės pasiimti grynais. Nuo CB padarymo bankai neturi teisės po pavedimo reikalauti vieni iš kitų popierinių pinigų, gavę pavedimą turi įsirašyti gautą sumą pas save į balansą ir būti laimingi.

--
Doc


"RaR" <RaR@lt.lt> wrote in message news:hv7oli$gm2$1@trimpas.omnitel.net...
> 
>>"Doc" <giedriusc_aciunereikia_@gmail.com> wrote in message news:hv7o5h$fs3$1@trimpas.omnitel.net...
>>Tai pasamprotavimai linke, surodyti tavo kiekvieną nuorodoje išsakytų faktų ignoravimą nematau prasmės. 
> 
>>Galėčiau gal dar parekomenduoti pažiūrėti filmuką http://www.youtube.com/watch?v=iYZM58dulPE, bet abejoju, kad padės.
> 
> 
> Ne, tikrai nepadės. Tą filmuką jau žiūrėjau, ir jame aptikau tas pačias logikos spragas.
> 
> Bet tiek to, parašiau laišką pačiam autoriui, gal teiksis paaiškinti kai kurias savo mintis ir išvadas.
>