Tema: Re: Universally Preferable Behaviour: A Rational Proof of Secular Ethics
Autorius: RaR
Data: 2009-03-09 12:15:57
Cia drisciau su tavim nesutikti. Nors tose citatose nieko naujo sau neaptikau, bet del jo tiesos sunku gincytis. Gal tiesiog tos morales yra dvi. Viena vadovaujasi zmones, kurie patys iesko tiesos, maziau pasiduoda autoritetu itakai, daugiau remiasi savo loginemis isvadomis. Antroji morale kuriama valdzios, religijos hierarchu, verslo banginiu ir t.t., zodziu tu, kurie jos pagalba nori stiprinti savo valdzia. Deja, manau, dauguma zmoniu vadovaujasi ta antraja morale (nes taip lengviau gyventi ir nereikia paciam prisiimti atsakomybes) ir ja vadovaunantis gali daryti net baisiausius nusikaltimus - ypac tai aktualu per karus ir suirutes. Besivadovaujantys pirmaja morale dazniausiai yra disidentai bet kuriai valdziai ar laisvamaniai religineje visuomeneje.

"shedeuw" <shedeuw@yahoo.com> wrote in message news:gp119g$j5o$1@trimpas.omnitel.net...
> Nematau reikalo skaityti, kai jau tavo duotuose istraukose galima gincytis ir gincytis. Kad ir "ruling classes inevitably use ethical theories to justify their power " - galima i tai ziureti atvirksciai: pirma atsiranda tam tikra morale, isitikinimai, o tik paskui pagal juos sukuriama nauja valdzios sistema, todel teigti, jog valdzios sistema remiantis tam tikrais etiniais principais pateisina save yra tas pats, kas teigti, jog vaikas vartodamas temrina "tevai" pateisina savo egzistavima.
> Pats autorius yra linkes i anarchizma ir su panasiais gincytis yra tiesiog beprasmiska. Kaip ir su komunizmo propaguotojais - viska galima graziai isdestyti popieriuje, bet realybeje tokios "genialios", "revoliucines" idejos pasmerktos zlugti, nes bando primesti dirbtinai sukonstruotus konstruktus. Autorius manosi padares kazkoki revoliucini suoli (filosofiniame) mastyme, bet jei pradesi gilintis i visu, kuriuos kankina panasios ambicijos, darbus, tai net internetui nebeliks laiko :))
> 
> "Doc" <giedriusc_aciunereikia_@gmail.com> wrote in message news:gp0u7m$esk$1@trimpas.omnitel.net...
> OK, tai paskaityk tą knygą ir pakritikuok remdamasis psichologijos mokslu, nes dabar diskutuoti apie teoriją, su kuria vienas diskutuotojas susipažinęs, o kitas ne, yra beprasmiška ;)
> 
> --
> Doc
> 
> "shedeuw" <shedeuw@yahoo.com> wrote in message news:gp0t8a$dh1$1@trimpas.omnitel.net...
>> Etiniai, moraliniai klausimai yra tiesiogiai susije su psichologijos mokslu ir cia jie nagrinejami ne vien "mastant", bet ir atliekant tyrimus. Zenono Elėjiecio paradoksai irgi gali kazkam atrodyti patrauklus, nors kasdieninis patyrimas tam priestarauja