Tema: Re: Maisto priedai & konservantai aka E
Autorius: Toxis@ze_yvil_place
Data: 2010-08-02 15:16:38
"Kestas" <nesvarbu@nesvarbu.lt> wrote in message news:i36bkl$cud$1@trimpas.omnitel.net...
>> shita, o gal galima kokiu nors linku i blind testus shito teiginio - ar bent kazhkokius respektabilius shaltinius - gal baigiam vemt i eteri mitus pristatydami juos kaip didzhaiusia tiesa? 
> 
> deja, neduosiu saltinio (tokius dalykus pamirstu labai greitai), bet lygtais ideja tokia, jog gerai paruostas maistas is kokybisku ingridientu nedaug tepakeicia skoni nuo skonio stiprikliu, taciau kuomet naudojami maziau kokybiski (tarkim, pasene) ingridientai, efektas gali buti stipresnis. nors gal tai irgi mitas.. 

Pilnai sutinku su tokiu teiginiu. Taip, skonio stiprikliai augadineja musu skonio receptorius, nes patys gliutamatai yra (gliutamato rugshtis) yra neurotransmitorius. Negana to, tai vienas ish pagrindiniu skoniu (ilgai nezhinotas europiechiu) Umami http://en.wikipedia.org/wiki/Umami. Bet tai nera stebuklingi milteliai kuriais pabarschius popieriu jis taps steiko skonio, kaip skelbia mitai.

> labai profaniskai speju, kad dazniausiai gamintojai gamina daugiau-maziau normalu maista, taciau nenori rizikuoti ir nemato motyvacijos nusileisti konkurencineje kovoje, nors imanoma, jog dalis (manau, mazoji) gamintoju taip tiesiog bando uztusuoti prasta produktu kokybe.. 

ash pvz priesh kelis metus pradejau specialiai nebepirkt jokiu prieskoniu mishiniu su skonio stiprikliais, v itoge tiesiog daugiau naudoju prieskoniu:) + vietoj druskos naudoju sojos padazha (be abejo ten kur jis tinka:), kuris savyje turi naturaliu skonio stiprikliu. 

beje, kitas pusiau patikimas mitas skelbia, kad Lietuvoje pagrindiniai stiprikliu pirkejai viesojo maitinimo sektoriuje yra kinieciu restoranai :)

Tas irgi skamba panashiai i tiesa, nes rytu kulturos msg naudoja zhymiai plachiau (jis net vadinamas kinietishka druska) - bet lygiai taip pat sekmingai ja naudoja ir gausiai glamuri japonai (tiek naturaliam pavidale - juros dubliai, tiek sintetiniam - msg. japonai yra didzhiausi msg gamintojai pasaulyje:).