Tema: Re: Maisto priedai & konservantai aka E
Autorius: Toxis@ze_yvil_place
Data: 2010-08-02 10:05:27
todel kad jis suintensyvina skoni - klausimas idomus - o kodel gamintojai taip megsta konservantus? todel kad jie igalina produkta pardavinet ilgiau ir platesneje "geografijoje"... 
ar tu zhinai paslaptingesne, juodaja shio klausimo puse - nes jie nori nuzhudyt mus visus ir valdyt musu smegenis?
"Vinetu" <nekenciu@spamo.nax> wrote in message news:i2ve4p$uhb$1@trimpas.omnitel.net...
> Kaip manai kodel gamintojai taip megsta E621 ?
> :)
> 
> 
> On 2010-07-29 7:45, Toxis@ze_yvil_place wrote:
>> Shita, druskos yra konservantai, taip pat kaip actas, cukrus, alkoholis, citrinos rugshtis ar vitaminas c.. rukymas, ar dzhiovinimas, koncervavimas, marinavimas ir bet koks budas stengiantis ishlaikyti maista valgoma ilgiau nei jis ishgyventu pas tave ant palanges.. taigi, ar tikrai visi koncervantai yra blogai? Ir kaip tu isivaizduoji surio ish prancuzijos ragavima lietuvoje be koncervantu? Taip, kai kurie koncervantai (kad ir ta pati salietra (nitritine druska) ) spejama kepama gali tapt kancerogenu. Ir tai ishgirdusios "visos ofiso bobos" (hipotetishkos:) rukydamos balkonelyje pradeda pasakot, kaip deshros kelia vezhi ir kaip ju dabar nebepirks! O atbegus marijana papasakoja, kad dar ir mobylekai sukelia vezhy! bobos taip susinervina, kad nusprendzhia geriau dar surukyt po cigarete, o nei i ta kenksminga ofisa!...
>>
>> Ash nesakau, kad saldikliai, dazhikliai ir skonio stiprikliai yra uber ir reiktu pakeisti kasdienine vandens doze i selitos gaiviaja chemija, jokiu budu. Bet nereikia paranojos, nes imho bereikalingas nervinimasis del visokiu realiu ir ishgalvotu bedu yra daug kenksmingiau nei panerio deshra, ar "parukytos" medzhiotoju deshreles:)
>> (netaikau tau asmenishkai, chia tokis bendras overfju:)
>>
>> "Kestas"<nesvarbu@nesvarbu.lt>  wrote in message news:i2q5ip$e10$1@trimpas.omnitel.net...
>>>
>>>> Visuotinis pamisima - E ten ,gliutamatas sen - kiek realiai zalos visi E
>>>> daro? Kazkada maciau knygute maza, kur visi E raide zymimi maisto priedai
>>>> surasyti pazymint ju kenksminguma, nes ne visi jie zalingi sveikatai.
>>>> Ieskojau knygynuose - neberandu. Gal kur kaz uzmate? Beje, kiek tie visi
>>>> "baisieji" E kenksmingi? Kazkai pasidave visuotiniam pamisimui atsisakeme
>>>> visko, kas ju turi, bet kai ko truksta - pvz. vegetos :)
>>>
>>>
>>> E<skaicius>  - tai maisto priedas. E reiskia Europos. Taip maisto priedai turi buti zymimi Europos sajungoje. Jie gali buti ir naturalus, ir sintetiniai. Be E realiai maisto produktu beveik nera, nes, tarkim, vitaminas C tyri net kelis E zymejimus, priklausomai nuo realios sudeties.
>>> realiai visu tu pridu tiek daug, kad pats stengiuosi tiesiog vengti konservantu (kancerogenai, didina vezio rizika), nors nezavi ir tokie dalykai kaip endokrininiai aktyvatoriai (pavojingi vyrams, ypac maziems berniukams, kuriems gali sukelti ilgalaikius hormonu sutrikimus). Pastarieji mistika, paprastam zmogeliui cia aukstieji mokslai, neikandama.. be to, tie endokrininiai aktyvatoriai yra ir zaisluose, ir, tarkim, kai kuriuose plastikiniuose buteliuose, ir kur tik nori. nelabai liubiju ir skonio stiprikliu (ne tik E621), bet baisiausia, kad juos ir sintetinius konservantus milziniskais kiekiais valgo mazi vaikai. pats susiduriau su vaikais kurie nevalgo, net gi nemegsta vaisiu, nes neskanu, o vaisiu skonio saldainiai eina su veju. baisu ziureti. zodziu, pavalgom mes siais laikas visokio s, bet tai kaina uz progresa - medicinos mokslas ateityje tikrai tures ka veikti ;))
>>>
>>> Beje, daznai ant pakuotes nurodomi priedu pavadinimai, o ne E kodai, pavyzdziui natrio benzoatas. ypac lietuviai taip bando sukciauti ir daug zmoniu *tikrai* ant situ triuku pasimauna ;)
>>>
>>> va, tarkim turiu po ranka Vilniaus duonos Goja, grudetaja kvietine duona. Tai "naujos kartos duona", siaip gana brangi, "labai gera". Pirkau ne as :D.
>>> Jos sudeties istrauka:
>>> emulsiklis natrio steroil-2-laktatas, antiooksidatorius askorbo rugstis, rugstinguma reguliuojanti medziaga pieno rugstis, konservantas sorbo rugstis. Zodziu, jokiu E! Skanaus! :)
>>>
>>> p.s. manau, sios duonos gamintojai pazeidineja istatymus, nurodydami tokia sudeti, bet, matyt, nenori nuvilti pirkeju, nes pirkejas visuomet teisus ;))
>>>
>>> p.s.2: duodu 99,99 procento, kad kasdieniniuose produktuose esantys E daznai yra simtus kartu pavojingesni nei visi genetiskai modifikuoti produktai kartu sudejus. Tokie tyrimu duomenys. Tik visuomenes energija kazkodel kreipiama ne i kova su tuo, ka valgom saujom, o tuo, ko beveik nera :D na bet cia tipine siu laiku problema, ne tik sioje srityje... geriau pakovotu, kad elementaria desra be kalno konservantu galetum parduotuvej nusipirkti, bet ne, geriau pareks apie tai, ko ne velnio neismano..
>