Tema: Re: Pienas
Autorius: Edvinas
Data: 2010-11-11 15:20:05
On Thu, 11 Nov 2010 14:12:46 +0100, ALORA wrote:

> kaip tik šian vienas straipsnis į letenas papuolė, apie pieno netoleravimą. 
> Jame porinama, kad žmogus (kaip ir visi žinduoliai) iš esmės paskaičiuotas 
> virškinti laktozę (pieno cukrų, kuriam ir būna alergija) tik maždaug iki 3 
> metų. Po to galimybė virškinti laktozę PIENE prapuola, nes trūksta fermento 
> laktazės. Pvz., jogurto laktozę gali virškinti ir toliau, nes tam mol padeda 
> jame esančios bakterijos. Apie sūrį kažkas irgi buvo parašyta, bet tiksliai 
> neatsimenu (chichi). Berods, fermentavimo procese ta laktozė susiskaido ar 
> kažkątai. Tad, norma yra suaugusiesiems nevirškinti (nemėgti) pieno. 
> Europoje tokių nevirškinančių yra apie 20 proc. Visi kiti, kurie toliau 
> sugeba virškinti laktozę, turi mutavusį geną, kuris mutavo, kai mūsų 
> protėviai prisijaukino piendavius gyvulius ir ėmė vartoti daugiau pieno 
> produktų. Dabar tos pieno netolerancijos akis bado, nes pieno produktų yra 
> vartojama laaabai daug, kaip niekad anksčiau.
>  Tai va tokia pasaka. Šaltinis - vokiškas tipo kosmopolitanas - brigita - 
> ieva. Tad aklai pasitikėt nereiktų ;)

Įdomu kaip nustatė, kad genas mutavo prieš dešimtis tūkstančių metų :) IMHO
tai tiesiog hipotezė. Kaip ir visa kita. Juolab keista skaityti, kad norma
laikomi tie 20%, o mutantais likę 80% ;)

-- 
Edvinas