Tema: Re: rukyta ir mirkyta mesa :)
Autorius: rimm
Data: 2009-10-23 10:29:34
"ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message 
news:hbrh1q$njg$1@trimpas.omnitel.net...
> mano durna galva da biski yr skirtumas tarp cirskinimo/karsto rukymo ir 
> salto rukymo... vnz viskas px vistiek mirsim :)

karstas rukymas nera cirskinimas imho

>
> "RS" <a@b.c> wrote in message news:hbqpj7$9jh$1@trimpas.omnitel.net...
>> Dar parasysiu. Manau jog nuomone apie rukytos mesos kenksminguma stipriai 
>> perdeta :) Galimas daiktas, kad ji aplamai nekenksminga jei saikingai 
>> vartoji :) Reikalas tas, kad daug tukstanciu metu zmoniu proteviai 
>> maitinosi ant lauzo iscirskinta mesa. Su dumais! Ir net kazkiek 
>> apanglejusia! Taigi, per tiek laiko zmogaus organizmas turejo prie to 
>> adaptuotis. Visai kas kita, kai i mesa privaroma visokiu achemu 
>> produkcijos: tik keliesdesimt metu kai vartojam tokios rusies chemikalus, 
>> tai dar neprisitaikem. Tai cia taip paprastai, "ukiskai" ziurint, tyrimu 
>> nedariau :)
>>
>> "ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message 
>> news:hbqb4r$su2$1@trimpas.omnitel.net...
>>> nu as durnas alia...
>>>
>>> ar kas gali paaiskint ir irodyt, kad naturaliai rukyta mesa yra 
>>> afigienai sveika ir nifiga nekenkia organizmui palyginus su "rukyta" 
>>> beigi mirkyta mesa parduotuvese?
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> "BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message 
>>> news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net...
>>>> perpastinu :)
>>>>
>>>> Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" 
>>>> mėsa
>>>> šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti
>>>> mėnesius?
>>>> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik
>>>> mirkyta.
>>>>
>>>> Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys:
>>>>
>>>> 1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama 
>>>> keliasdešimt
>>>> procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi 
>>>> bakterijos.
>>>> 2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas)
>>>> 3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus 
>>>> produktas.
>>>> 4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų
>>>> plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis 
>>>> greitai
>>>> išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį
>>>> sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario 
>>>> temperatūroje
>>>> nesugesti gali ištisas savaites.
>>>>
>>>> Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys:
>>>>
>>>> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" 
>>>> kvapą bei
>>>> skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda
>>>> masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo
>>>> bakterijoms smagiau.
>>>> 2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo 
>>>> stiprikliu" -
>>>> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo 
>>>> daugintis
>>>> bakterijoms.
>>>> 3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo
>>>> plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių 
>>>> medžiagų,
>>>> taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe
>>>> bakterijoms.
>>>> 4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, 
>>>> drėgmės
>>>> ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia
>>>> parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias 
>>>> dienas ją
>>>> kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą.
>>>> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios 
>>>> vartotojų
>>>> teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta 
>>>> ir
>>>> šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios 
>>>> mėsos
>>>> savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, 
>>>> beje,
>>>> ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai 
>>>> nerūkoma).
>>>> Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes?
>>>>
>>>
>>>
>>
>>
>
>