Tema: Re: rukyta ir mirkyta mesa :)
Autorius: ArunasM
Data: 2009-10-23 09:04:42
mano durna galva da biski yr skirtumas tarp cirskinimo/karsto rukymo ir 
salto rukymo... vnz viskas px vistiek mirsim :)

"RS" <a@b.c> wrote in message news:hbqpj7$9jh$1@trimpas.omnitel.net...
> Dar parasysiu. Manau jog nuomone apie rukytos mesos kenksminguma stipriai 
> perdeta :) Galimas daiktas, kad ji aplamai nekenksminga jei saikingai 
> vartoji :) Reikalas tas, kad daug tukstanciu metu zmoniu proteviai 
> maitinosi ant lauzo iscirskinta mesa. Su dumais! Ir net kazkiek 
> apanglejusia! Taigi, per tiek laiko zmogaus organizmas turejo prie to 
> adaptuotis. Visai kas kita, kai i mesa privaroma visokiu achemu 
> produkcijos: tik keliesdesimt metu kai vartojam tokios rusies chemikalus, 
> tai dar neprisitaikem. Tai cia taip paprastai, "ukiskai" ziurint, tyrimu 
> nedariau :)
>
> "ArunasM" <aaa@ssss.com> wrote in message 
> news:hbqb4r$su2$1@trimpas.omnitel.net...
>> nu as durnas alia...
>>
>> ar kas gali paaiskint ir irodyt, kad naturaliai rukyta mesa yra afigienai 
>> sveika ir nifiga nekenkia organizmui palyginus su "rukyta" beigi mirkyta 
>> mesa parduotuvese?
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>> "BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message 
>> news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net...
>>> perpastinu :)
>>>
>>> Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" 
>>> mėsa
>>> šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti
>>> mėnesius?
>>> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik
>>> mirkyta.
>>>
>>> Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys:
>>>
>>> 1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama 
>>> keliasdešimt
>>> procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos.
>>> 2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas)
>>> 3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus 
>>> produktas.
>>> 4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų
>>> plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis 
>>> greitai
>>> išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį
>>> sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario 
>>> temperatūroje
>>> nesugesti gali ištisas savaites.
>>>
>>> Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys:
>>>
>>> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" kvapą 
>>> bei
>>> skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda
>>> masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo
>>> bakterijoms smagiau.
>>> 2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo 
>>> stiprikliu" -
>>> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo daugintis
>>> bakterijoms.
>>> 3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo
>>> plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių 
>>> medžiagų,
>>> taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe
>>> bakterijoms.
>>> 4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, 
>>> drėgmės
>>> ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia
>>> parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias dienas 
>>> ją
>>> kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą.
>>> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios 
>>> vartotojų
>>> teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta ir
>>> šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios 
>>> mėsos
>>> savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, 
>>> beje,
>>> ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai 
>>> nerūkoma).
>>> Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes?
>>>
>>
>>
>
>