Tema: Re: rukyta ir mirkyta mesa :)
Autorius: 0.5 B
Data: 2009-10-22 15:48:34
kanka  :)

"BishopaZ" <bishopaz@centras.lt> wrote in message news:hbp1kb$sde$1@trimpas.omnitel.net...
> perpastinu :)
> 
> Gerbiamieji, ar kada nors klausėte savęs, kodėl parduotuvinė "rūkyta" mėsa
> šilumoj sugenda per porą dienų, kai tokia pat kaimiška - gali stovėti
> mėnesius?
> Taigi viskas labai paprasta. Parduotuvėse nėra rūkytos mėsos. Yra tik
> mirkyta.
> 
> Kodėl negenda rūkyta mėsa? Yra kelios priežastys:
> 
> 1. Jinai yra padžiovinta (rūkant mėsa džiųsta, taip prarasdama keliasdešimt
> procentų masės), o kuo mažiau vandens, tuo sunkiau dauginasi bakterijos.
> 2. Jinai yra gerai sūdyta (o druska - puikiausias konservantas)
> 3. Joje nėra papildomų puvimą skatinančių medžiagų, tai natūralus produktas.
> 4. Rūkant mėsą, ant jos gabalo susidaro apsauginė mineralinių medžiagų
> plėvelė, o pati mėsa sterilizuojasi. Įpjovos vietoje vandens likutis greitai
> išgaruoja, druskos koncentracija padidėja, taip sudarydama apsauginį
> sluoksnį. Dėl to net prapjautas rūkytos mėsos gabalas kambario temperatūroje
> nesugesti gali ištisas savaites.
> 
> Kodėl genda parduotuvinė mėsa? Irgi yra kelios priežastys:
> 
> 1. Jinai yra mirkyta aromatizatorių tirpale (taip, yra ir "rūkytą" kvapą bei
> skonį suteikiantys aromatizatoriai), o dėl mirkymo ji ne tik nepraranda
> masės, bet ir pasunkėja iki 10-20 procentų. O kuo daugiau drėgmės, tuo
> bakterijoms smagiau.
> 2. Dalis druskos tokioje mėsoje pakeičiama "skonio ir kvapo stiprikliu" -
> natrio gliutamatu, kuris ir pats turi sūrų skonį, bet netrukdo daugintis
> bakterijoms.
> 3. Kad mėsos skonis būtų stipresnis, jinai dažniausiai mirkoma kraujo
> plazmos tirpale - pastarasis turi daugumą mėsoje esančių tirpių medžiagų,
> taip sustiprindamas mėsišką skonį, bet kartu tampa itin gera terpe
> bakterijoms.
> 4. Ar prapjausi parduotuvinės mirkytos mėsos gabalą, ar neprapjausi, drėgmės
> ten tiek, kad jokia apsauginė druskos plėvelė nesusidarys. Todėl tokia
> parduotuvinė mėsa pūti pradės labai labai greitai. Palaikę kelias dienas ją
> kambario temperatūroje, gausite puvėsio gabalą.
> Tai vat man toks klausimas - brudas brudu, bet kur žiūri visokios vartotojų
> teisių apsaugos organizacijos į tai, kad mirkyta mėsa vadinama rūkyta ir
> šitaip apgaudinėjami pirkėjai? Šiaip ar taip, mažiausiai viena tokios mėsos
> savybė - atsparumas puvimui - objektyviai kardinaliai skiriasi. Kaip, beje,
> ir gamybos metodas (parduotuvinė rūkyta mėsa, kaip matėme, visai nerūkoma).
> Taigi, prekybininkai mus įžūliai apgaudinėja, o ką mes? 
> 
>