Tema: Q: laiptinės elektros skaitiklio įteisinimas atskirirai nuo namo bendrijos
Autorius: Vasaris
Data: 2011-01-21 20:15:46
Sveiki,

    Prašau jūsų paporinti, ką būtų galima padaryti tokioj situacijoje. Yra namas, sublokuotas, 21 butas, 7x3 konfigūracija. Yra bendros patalpos - laiptinės. Name normalios eksploatavimo bendrijos nėra. Yra buvusi statybinė bendrija, kurios net neaiškus statusas de-jure, bet de-facto ji veiklos nevykdo. Pirmininkas tos pasyvios bendrijos kaip ir žinomas, bet dabar nei gyvena, nei faktiškai kažkokią veiklą vykdo.
    Name yra elektra, ir savaime suprantama laiptinėse. Laiptinėse elektra nėra apskaitoma, išskyrus tėvų laiptinę su kaimynais, vieną laiptinę.  Joje stovi skaitiklis, į kurį, statybos metu, ačiū dievui, buvo suvesta visi laiptinės imtuvai. Deja, bet skaitiklis nebuvo įteisintas, nors kelis kartus pasiteisino rinkliavos metu. Neseniai jis sugedo, todėl svarstoma, ką daryti toliau.
    Su tinklais už bendrą elektrą atsiskaitoma tada, kada tinklai pagrasina atjungti elektrą išvis, nes susidaro skirtumas tarp namo skaitiklio (ar atšakos, tiksliai nežinau kaip tinklą tą daro), ir visų butų mokėjimų. Tada vienas ar keli kiek veiklesni gyventojai praeina bažnytinės skrybelės principu, sumeta pinigus ir kurio nors gyventojo vardu atsiskaito su tinklais. Kaip tai įforminama - neturiu žalio supratimo. Esmė tame, kad kelios laiptinės šildosi radiatoriais. Kiti - ne. Tie kurie šildosi, dažniausiai ir inicijuoja šitą rinkliavą. Nes perskaičiavus reikalaujamus pinigus už metus gaunasi taip, kad laiptinėse tipiškai instaliuotos lemputės turėtų kiekvieną dieną nepertraukiamai šviesti 3 valandas, kad būtų tokios sąnaudos. Pas visus laiptinėse stovi judesio davikliai.

    1. Klausimas būtų - kaip sutvarkyti, kad mokėti tiesiai tinklams (LESTO), ir dėl bendros elektros neturėti jokių reikalų su likusiu namu. Kad nekiltų klaidingo vertinimo bangų - visi trys butai normaliai gyvenami ir šildomi, laiptinė "šildoma" per naturalius vidinių sienų nuostolius.

    2. Ar tokiam veiksmui reikia kokių nors likusių gyventojų/bendrijos juridinių veiksmų, ar galima daryti tiesiai? 

    3. Jei reikia, tada pirma problema - kaip atkasti pagal adresą, kokie juridiniai vienetai registruoti adresu, ir gauti jų išrašus, kad susirasti pirmininką?