Tema: Re: ekologiskas karpis maximoje ir kiti ekelogiskumai
Autorius: Faktas
Data: 2010-09-07 10:51:14
BIG'e yra rukytos mesos skyrius, kur me jokiu mirkymu, rukyta tik alksninem malkom.



"skaitytojas" <arunasz@nospamtakas.lt> wrote in message news:i64qad$j2$1@trimpas.omnitel.net...
> 
> "Dautarte" <dautarteISMESTI@gmail.com> wrote in message news:i631ak$g1k$1@trimpas.omnitel.net...
>> 
>> Produktus galima paskirstyti i 3 grupes:
>> 1. Ekologiski. Ekologiska desra pagal istatyma turi buti pagaminta is 
>> ekologiskos mesos (su sertifikatu) ir pagal ekologiskas proceduras t.y. be 
>> jokiu ten "E", skystu dumu ir pan. brudo.
> 
> Na tai papasakokit tautieciai, kur ant Vilniaus ir aplinkui galima isigyti tokios desrytes? Nebutini man tie sertifikatai, svarbiau yra kad pagaminta taip, kaip senoliai kaime seniau darydavo. Nes giminiu kaime, tuom uzsimanciu, deje nebeturiu :(   Net seile varva prisiminus tos desrytes skoni, kuria pries 20 metu kaime ragaudavau. 
> 
>> O del kiausiniu tai tie po 7 lt uz 6 vnt turbut "0" buvo, o ne "3". Reikejo 
>> antspauda ant kiausinio patikrinti.
> 
> O ka sitas "0" arba "3" reiskia?
> 
>> O siaip tai man atrodo, kad grizome i akmens amziu - tuomet maisto paieskos 
>> buvo labai sudetingos ir pavojingos, ir dabar taip yra - kai perskaitysi 
>> visas etiketes, tai paaiskeja, kad nelabai ka galima suvalgyti... :(
> 
> O cia tai gryna teisybe. Idomu, ar daug tokiu zmoniu, kuriems rupi, ka jie valgo ir skaito sudeti etiketese? Pvz. keista, kodel vieni gamintojai tos pacios grupes produktus gali pagamini be jokiu nesamoningu priedu, o kitu sudetyje rasi keliolika visokiausiu pagalbiniu cheminiu ingradientu. Elementariausias pavyzdys yra duona. Labai reta duona turi paprasta sudeti, susidedancia gal is max 5 ingradientu. Apie mesos pusfabrikacius net nesneku. Didziosiose parduotuvese randamu desru, vyniotiniu, kumpeliu sudetis yra baisesne negu baisi.  Dar didesnis klausimas yra su pieno produktais, kuriu sudetis is viso nerasoma. Pvz. sviestas, grietine, pienas, varskes suris neturi jokios sudeties. Gal cia remiamasi tuo, kad jei kokio ingradiento yra labai labai mazas procentas lyginant su visa produkto mase, tai jo atskleisti vartotojui nebutina?
>