Tema: Re: Ruginė duona duonkepėj
Autorius: Ruta
Data: 2009-12-14 20:03:19
Nu nežinau, ant pakelio turi būti užrašyta :)))
Iš esmės turi būti nurodyta, kaip užmaišyti (tiesiai į tešlą ar ruošti 
raugą) ir kiek laiko rauginti ("kildinti").

wytas schrieb:
> 
>  > Sausas fermentinis raugas gal ir gerai, bet ar laikėtės instrukcijų?
> 
> pasirodysiu neišmanėlis, bet paklausiu - o kokios tos instrukcijos?
> 
> 
> Ruta wrote:
>> wytas schrieb:
>>> sveiki,
>>>
>>> turim panasonic sd255, atseit moka kept ruginę duoną, bet jau kelis 
>>> receptus išbandėm, bet vis nesigauna. pirmą kartą darėm grynai 
>>> ruginių miltų, pagal jos pačios receptą. duona praktiškai visai 
>>> neiškepė. pagal kažkieno patarimą bandėm maišyt per pusę su 
>>> kvietiniais miltais - neiškepė. abu kartus darėm su sausom mielėm. 
>>> mielės tokios pat, kaip kepant kvietinę duoną/batoną, tai lyg ir 
>>> neturėtų būt kaltos. dabar vėl bandėm per pusę su kvietiniais ir 
>>> dėjom salyklo, bei sauso fermentuoto raugo. tai neiškilo matyt nei 
>>> kiek, nes liko labai jau žema :) ir vėl liko neiškepus. jau net 
>>> nežinom ką ne taip darom. gal kas galit pasidalint patarimais?
>>
>> Greičiausiai kaltas raugas (tiksliau, jo nebuvimas). "Ruginė duona" 
>> tai dar nereiškia tą juodą lietuvišką duoną :) Salykas tai tik daugiau 
>> dėl spalvos (niors šiek tiek skonio prideda).
>>
>> Sausas fermentinis raugas gal ir gerai, bet ar laikėtės instrukcijų?
>>
>> Esmė, ta, kad tešla turi "išrūgti". Tam jūsų duonkepėj turi būti 
>> funkcija, numatanti _bent_ 12 (geriau 16) valandų rūgimo laiką, t.y., 
>> užmaišius tešlą ji tam laikui "sustoja", palaikydama rūgimui 
>> reikalingą temperatūrą, ir tik po to kepa. Jei jos nėra, tai... 
>> blogai, nieko nebus, kepkit batonus geriau :)