Tema: Re: Ruginė duona duonkepėj
Autorius: Sail
Data: 2009-12-14 15:12:24
Na mes kepdavom kartais, maisydami ruginius ir kvietinius miltus. Viskas 
labai gerai, receptas is duonkepes instrukcijos su sausom mielem.
Vien is ruginiu gaudavosi "per rupi". Bet tvarkinai iskepdavo, tik gal musu 
skoniui netiko.
Tiesa, nepanasi i musu juoda duona, bet juoda kiek zinau turetu butu daroma 
su raugu.

"wytas" <ss@one.lt> wrote in message 
news:hg5d2q$fvq$1@trimpas.omnitel.net...
> rugimo laiko tokio ilgo tai tikrai nėra. bet esmė, kad pagal jų pačių 
> receptą gaunasi (suprantu, kad neturi gautis ***tikra ruginė***) labai 
> "šlapia", labai limpa prie peilio. gal reiks pabandyti pagal bzik patarimą 
> palaikyti iškepus.
>
> Ruta wrote:
>> wytas schrieb:
>>> sveiki,
>>>
>>> turim panasonic sd255, atseit moka kept ruginę duoną, bet jau kelis 
>>> receptus išbandėm, bet vis nesigauna. pirmą kartą darėm grynai ruginių 
>>> miltų, pagal jos pačios receptą. duona praktiškai visai neiškepė. pagal 
>>> kažkieno patarimą bandėm maišyt per pusę su kvietiniais miltais - 
>>> neiškepė. abu kartus darėm su sausom mielėm. mielės tokios pat, kaip 
>>> kepant kvietinę duoną/batoną, tai lyg ir neturėtų būt kaltos. dabar vėl 
>>> bandėm per pusę su kvietiniais ir dėjom salyklo, bei sauso fermentuoto 
>>> raugo. tai neiškilo matyt nei kiek, nes liko labai jau žema :) ir vėl 
>>> liko neiškepus. jau net nežinom ką ne taip darom. gal kas galit 
>>> pasidalint patarimais?
>>
>> Greičiausiai kaltas raugas (tiksliau, jo nebuvimas). "Ruginė duona" tai 
>> dar nereiškia tą juodą lietuvišką duoną :) Salykas tai tik daugiau dėl 
>> spalvos (niors šiek tiek skonio prideda).
>>
>> Sausas fermentinis raugas gal ir gerai, bet ar laikėtės instrukcijų?
>>
>> Esmė, ta, kad tešla turi "išrūgti". Tam jūsų duonkepėj turi būti 
>> funkcija, numatanti _bent_ 12 (geriau 16) valandų rūgimo laiką, t.y., 
>> užmaišius tešlą ji tam laikui "sustoja", palaikydama rūgimui reikalingą 
>> temperatūrą, ir tik po to kepa. Jei jos nėra, tai... blogai, nieko nebus, 
>> kepkit batonus geriau :)