Tema: Re: "ferario" klases lietuvoje surenkami silumos siurbliai
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-09-10 09:07:39
> na daug kas kalba kad siluma is zemes ima.
> jeigu ta siluma ten daugintusi, butu galima taip sakyt, bet kad zeme prisyla 
> nuo saules. pabandykit itinkinti kad saule isildo zeme giliau kaip 10m.
> jei norint gaut siluma is zemes, reiktu kilometra prasiraust.
> taigi tie silumos siurbliai nifiga nesiurbia silumos, salti isnesa lauk. 
> tiek kad kol kolektorius dar neatsales daugiau nei isnesamas skystis, tai 
> mistinis COP dar pamatuojamas, toliau jis tik teorinis skaicius lieka.
> Kurmis
> 
Neteisus. Tiesiogiai is saules zeme gauna siluma tik paciame pavirsiuje. Akivaizdus pavyzdys vandens silsimas ezere. Vanduo isila tik paciame pavirsiuje, o i gilesnius sluoksnius siluma patenka maisantis. Lygiai taip pat syla ir zeme ir siluma iki kolektoriaus ateina su pavirsiniu ir/arba gruntiniu vandeniu. Ochner'iai teigia, kad 2m gylyje ju uzkastas kolektorius jau vasario menesi gauna silumos su gruntiniais vandenimis.
Galima pastebeti ir kita reiskinio puse. Privarius giliai i zeme silumos, pavyzdziui is saules kolektoriaus, sia siluma pasalina tik gruntiniai vandenys. Todel speju, kad zeme sildyti neverta daugiau kaip iki 5-10 laipsniu. Kadangi SS charakteristikos pateikiamos kai zemeje nulis tai nieko nuostabaus nera, kad ziemos pradzioje vasara prisildyto kolektoriuje tokio SS COP'as virsija 7.
Tokiu pagrindu svarstau galimybe isirengti grezini. Jau pries pusmeti kolektoriaus giluminio grezinio metras kainavo 70litu. "Pavirsiniu" greziniu (berods iki 40m) del paprastesnes grezimo technologijos, grezinio metras kainuoja iki 1,5 karto pigiau. Manau, kad krize statyboje pasieks savo dugna po metu, kai baigsis pradeti objektai ir rezervai. Tuomet grezinius pasidarysiu po kokius 40lt/m - 1,5 karto pigiau, negu iki siol uz pavirsinius zemes kolektorius. Tai butu optimistinis variantas. Pesimistinio varianto isvengiau, atidejes kolektoriaus irengimo darbus.