Tema: Re: Dar vienas idomus atradimas
Autorius: Vasaris
Data: 2010-11-27 00:46:09
"Toxis@ze_yvil_place" <tox@work.ble> wrote in message news:icntc3$lc2$1@trimpas.omnitel.net...
> Ash asmenishkai turiu tokia hipoteze, kad imho ne planetos, o butent menuliai yra didzhaiusi gyvybes inkubatoriai (tokios kaip ja suprantam mes) - kodel? Todel kad Goldilocks zona yra salyginai mazha, tikimybe, kad joje bus ne per didele ir ne per mazha planeta, yra dar bazhesne, kad ta planeta bus ne dujinis gigantas... ir taip toliau. Bet net tokioj gliese 581 sistemoj esanchios planetos, net jos ir yra per dideles, per karshtos, ar tiesiog dujiniai gigantai - jos gali turet ir ne po viena menuli, kuris automatishkai yra akmenine (rocky) (na, bent jau kolkas dujiniu menuliu mes kaipir neradom) + nesvarbu, ar jis sukasi aplink planeta esanchia goldilocks zonoje, jis papildomai turi shansu but pajegus turet gyvybe del "motinines" planetos gravitacijos ir jos trinties shildomo palydovo branduolio. O tai, kad tokie dujiniai gigantai paprastai turi ne po viena menuli, tuosh shansus vel padidina...

Motininės planetos gravitacija gali sąlygoti perdėm didelį seisminį aktyvumą. Paprastoms gyvybės formoms, tai kaip ir ne problema, bet aš sunkiai įsivaizduoju ką nors sudėtingesnio, nei bakterijos. Kad tą suprastum - pasižiūrėk, kaip Jupiteris/Saturnas veikia kažkurį iš palydovų - ten tidalinės jėgos sąlygoja ~30 metrų aukščio... !grunto! "potvynius" ir "atoslūgius". Pabandyk pagalvot, kurie ekosistemos lygiai iš Žemės galėtų ištverti tokias sąlygas.

Be abejo aš nevertinu variantų, kad gyvybė gali egzistuoti visiškai mums nesuvokiama forma. Bet jei imti, kad pagrindinis gyvybės požymis, mūsų supratimu, - atvirkštinės entropijos stebimieji reiškiniai, tai aš itin sunkiai įsivaizduoju, kaip aukščiau įvardintomis sąlygomis mes sugebėtumėme ką nors įžvelgti.