iš esmės pritariu, išskyrus kelis punktus, bet tai ne esmė :) Košės - pusryčių ir vaikų maistas. Jeigu cholesterolis priklausytų nuo maisto, 'raw food' tiktų geriausiai. Bėda ta, kad cholesterolis yra normali ir reikalinga organizmo medžiaga, kurios gerus 70-80 proc. organizmas pasigamina, o likutį suvalgom. Ta prasme, tai ne bėda, bet paversta į bėdą, sukurta panaši isteriją, kaip 'bakterijos', kurias būtinai reikia naikinti vardo nepaklausus. Tai reiškia, jeigu tu mažiau cholesterolio suvalgysi, organizmas jo pats pasigamins, nes jam jo reikia. Kodėl jam jo reikia daugiau, čia jau kita istorija. Svarbiausiasis karujo tyrimo parametras - LDL ir HDL koeficientas, visa kita gali pamiršti, ypač, jeigu vertės ribinės ar tik truputį padidintos. Jeigu jos padidintos daug, gali būti įgimta cholesterolemija (labai retai, bet būna) arba - dažniausiai- aterosklerozė (ne atvirkščiai - aterosklerozė būna iš pradžių, po to padidėja cholestrolio kiekis, nes juo kūnas bando užglaistyti kraujagyslių pažeidimus). Mitybą pareguliuoti visada pravartu, bet nereikia nuprotėti iki kūdikių maisto arba streso dėl maisto. Ir dar vieną labai svarbų dalyką reikia įsisavinti, kai kalbama apie mitybą. Mums nieko netrūksta. Mums visko yra tik per daug - daug per daug. Mūsų kūnas neapskaičiuotas sumetabolizuoti tokio kiekio ėdalo, kurį mes į jį kasdien sufarširuojam. Vitaminų ir mineralų trūksta ne todėl, kad jų trūksta maiste, o todėl, kad jų neina įsisavinti. Medžiagų rezorbcija didžiaja dalimi vyksta elementoriškais būdais - difuzija, osmozė, filtracija. Kad tai vyktų, turi būti tinkama terpė. Jos daba nėra, nes pilnas organizmas prikištas metabolizmo liekanų arba medžiagų, su kuriom jis apskritai nežino, ką daryti ir kurių pilni maisto produktai nuo salotos lapo iki makdonaldinio 'patiekalo'. Tad problema yra medžiagų šalinimas, o ne gavimas. Bėda - o tai jau tikra bėda - yra ta, kad jeigu tu rūpinsies neapsiteršti ior šalinti, iš to neužsidirbs pramonė. Todėl daba tu turi PIRKTI specialų maistą. Cholesterolis dėl to iš esmės nepasikeis arba nepasikeis ilgam laikui. Tada turėsi PIRKTI medikamentus. Jie tavo cholesterolį sumažins ir visi būsit patenkinti. BEAT - cholesterolio padidėjimas tavo organizme buvo ne šiaip sau ir jo sumažinimas problemos neišsprendė. "Alee" wrote in message news:kmaef1$1co$1@trimpas.omnitel.net... Pirmiausia pasidaryk lipidogramą (kraujo tyrimas bet kurioj klinikoje/laboratorijoje), o tada jau galvok ar tau tikrai reikia tos anticholesterolinės dietos.. Kaip taisyklė, visos tos dietos, kai žmogus save prievartauja baigiasi tuo, kad paskui vėl grįžta prie senu mitybos įpročiu ir visa ta nauda (jei tokia buvo) nueina šuniui ant uodegos. Junk Foodą / rūkytą maistą aišku yra prasminga išmesti iš raciono, košės yra puikus maistas pusryčiams, bet tai nereiškia, kad reikia atsisakyti mėsos ar kiaušinių. Va keli punktai sveikesnio gyvenimo pradžiai: 1. Judėk (žiauriai svarbu) :)) 2. Gerk daug vandens (~2L per dieną- pats tas). Rekomenduotina yra gurkšnoti per visą dieną, o ne kelis kart išgerti pvz. po puslitrį.. Tiesa, išlyga - negerk skysčių (arba bent apribok) ~ 20 min prieš maistą / valgant / valandėlę po valgio, idant neskiesti skrandžio sulčių. 3. Nemaišyk baltymu ir krakmolo viename valgyje (bent man veikia osom - nebera sunkumo jausmo po valgymo..). Kitaip tariant steikas jau eina į trasą su daržovėm, o ne bulvėm ar ryžiais. 4. Vaisius valgyk (nors šiaip vaisiai - tai kas pas mus maximose - sux) atskirai nuo pagrindinio dienos valgymo, ir prieš, o ne po valgymo. 5. Naudok prieskonius - pagreitina medžiagų apykaitą. 6. Sumažink kavos / pieno / cukraus / perdirbto maisto suvartojimą. Yra dar N visokiu maisto maišymo / nemaišymo taisyklių, bet manau, kad kiekvienas pagal save turi žiūrėtis kas jam tinka. Dėl maisto darbe - jei nėra galimybės sveikai (bet sočiai) pavalgyti - aišku, neškis savo (namuose gamintas maistas visada yra geriau - bent žinosi, ką dėjai į jį). Dar kartą pasikartosiu - neprievartauk savęs, nepulk stačia galva visko keisti iškart, palaipsniui visada gausis geriau :)