Tema: Re: Ruta vel nupirkta? Kas si karta mokejo?
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-09-17 15:32:04
Is lojimo ant Baltarusijos gaunasi vien tik oro gadinimas.

"A.Piontkovskis: Rusija Lietuvai grėsmės nekelia"
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/apiontkovskis-rusija-lietuvai-gresmes-nekelia.d?id=24088653
--
Gal Maskva ir galėtų įtikinti JAV bei Europos elitus pasidalyti įtakos sferomis taip, kad būtų atsižvelgta į Kremliaus interesus. Bet šiuo klausimu niekada nepavyks įtikinti nei Ukrainos, nei Baltarusijos, nei Kazachstano, nei Uzbekijos elitų. Kiek iliuzijų buvo prikurta dėl susijungimo su Baltarusija? Bet Aleksandras Lukašenka kaip nežengė, taip nežengia tų žingsnių, kurie vestų prie Baltarusijos nepriklausomybės praradimo. A. Lukašenka nenori būti Minsko „obkomo“ sekretoriumi.
Baltarusija buvo kone vienintelė buvusios SSRS respublika, neturėjusi masinės tautinės ir valstybinės savivokos. Valdant A. Lukašenkai, ji ėmė atsirasti. Manau, Maskva dabar suvokia padariusi klaidą, kai praėjusį dešimtmetį nutarė paremti A. Lukašenką. Kiti anuomečio Baltarusijos elito atstovai seniai būtų įtraukę Baltarusiją į Rusijos sudėtį. O A. Lukašenka atsilaikė. Dabar jam reikia tartis su Vakarais, nes Maskvos jis bijo labiau nei Vakarų. Ir geresnės tarpininkės už Lietuvą jis neturi.
Man A. Lukašenka visada atrodė esąs talentingiausias posovietinės erdvės politikas. Šitaip pasinaudoti Maskvos imperiniais kompleksais, išlaikant nepriklausomybę, yra didelis pasiekimas. Manau, jis – nekvailas žmogus. Jis suvokia, kad išlaikyti vienasmenę valdžią Baltarusijoje dar 10-15 metų – nerealu. Jam reikia mąstyti apie neskausmingo pasitraukimo variantus.