Tema: Re: Q: Buto pirkimas
Autorius: T:\)
Data: 2010-01-27 14:21:04
Gal ir teisingai cia samprotauji, taciau asmeniskai nematau, kad buciau suklydes. 
pagal ck 6.98 str. 2 d. Rankpinigiais negali būti užtikrinama preliminarioji sutartis, taip pat sutartis, kuriai pagal įstatymus privaloma notarinė forma.
Taip, kad negalima rankpinigiais uztikrinti nei preliminarios nei NT pirkimo sutarties, nes jai privaloma notarine forma.

Bet siaip as manau, kad perkant NT sumoketas avansas, telieka avansu, ir jie sandoris neivyks gali reiklauti grazinti avansa. Nes kiek pamenu, pagal preliminria sutarti turi kompnensuoti nuostolius, o nuostolius reikia pagrysti. Taigi, gali tekti nebent susimoketi uz islaidas dokumentu rengimams ir panasiai, bet avansa vistiek gali prasyti grazinti. Na nebent, kaip nors butu suvartyta su baudomis/netesybomis, bet jei ten bus ivardinta pazodziui kaip rankpinigiai, pakeitus i avansa, tai kaip tada su turinio virsenybe pries forma? 

T:)


"Jonas Sergejenka" <johnas@kazhkur.com> wrote in message news:hjp4vc$jcs$1@trimpas.omnitel.net...
> Bandau patikslinti iš atminties.
> 3 skirtingi dalykėliai:
> - avansas
> - rankpinigiai
> - netesybos
> 
> Preliminariosios sutarties negalima užtikrinti nei avansu, nei rankpinigiais (rankpinigiai atlieka avanso+netesybų funkciją), nes avansas yra mokama kainos dalis už sutarties objektą. O preliminariojoje sutartyje objektas yra kitos sutarties sudarymas, taigi už tai nei pinigų gali imti, nei priversti laikytis tos preliminariosios sutarties (sutarties laisvės principas).
> 
> Taigi, preliminariajai sutarčiai lieka tik toks užtikrinimo būdas, kuris neaptima kainos sumokėjimo - netesybos. (t.y. baudos, nes palūkanos irgi berods tik nuo sutarties objekto kainos gali būti skaičiuojamos).
> 
> O pačiai NT pirkimo-pardavimo sutarčiai užtikrinti kaip ir visada anksčiau gali naudoti rankpinigius, kurie tuo pačiu atlieka ir avanso funkciją, ir baudos.
> 
> J.
> 
> "Jonas Sergejenka" <johnas@kazhkur.com> wrote in message news:hjp4ks$iqg$1@trimpas.omnitel.net...
>> Blogai pameni. Negalima rankpinigiais užtikrinti preliminariosios sutarties. Iš principo.
>> 
>> "T:)" <durniu@laivas.lt> wrote in message news:hjp40q$hn6$1@trimpas.omnitel.net...
>> > na jei gerai pamenu, tai tikrai ne. 
>> > Siaip Nekilnojamo turto sandoriams uztikrinti negalima rankpinigiu sutrtimi (t.y. kai duodami rankpinigiai, jei pirkejas nenuperka, rankpinigiai negrazinami, jei pardavejas nepraduoda rankpinigiai grazinami dvigubai). Todel ir atsirado avansas uz buta/nama. O siaip avansas yra avansas, jei sandoris nutruko tai avansas turi buti grazinamas tiek kiek buvo sumoketa. 
>> > Visa kita, jau yra susitarimo riekalas ir ten jau vadinasi bauda uz sutarties nevykdyma. Ir ten jau turetu buti nurodyta, kad vienu atveju bauda tokia, kitu atveju kita. Taip gali buti trumpai aptartos salygos (nes siaip yra bendros ck nuostatos) apie islaidu atlyginima neivykus sandoriui. 
>> > 
>> > T:)
>> > 
>> > "BigM" <mindaugask_NOSPAM@centras.lt> wrote in message news:hjp08e$aec$1@trimpas.omnitel.net...
>> > > pagal CK berods ar tik ne x2 avansą turi grąžint.
>> > > 
>> > > "Kiaule voras" <ukiaulevoras@maila.net> wrote in message
>> > > news:hjou4a$656$1@trimpas.omnitel.net...
>> > >> Bet tai avansine sutartis, punktas irasytas, nnepamenu koks, apsaugo
>> > >> pirkeja. Jei nutraukiama sutartis, pardavejas isipareigoja grazinti
>> > >> avansa.
>> > >