Tema: Pigus cheesecake'as
Autorius: Tomas
Data: 2012-11-19 10:02:40
Yra toks skanus ir nesunkiai pagaminamas desertas - amerikietiškas sūrio 
pyragas. Lietuviškose recepto adaptacijose jo gamybai paprastai siūloma 
naudoti Kraft "Philadelphia" varškę. Deja 40Lt/kg siekianti jos kaina 
visai nedžiugina ir neskatina kepti to pyrago.

Pateiksiu kiek draugiškesnį piniginei sūrio pyrago receptą. Diskleimeris 
- Amerikoj nebuvau, "tikro" cheesecake'o nevalgiau, už rezultatą 
neatsakau :)

Pagrindui reikės:

150g (vieno pakelio) sūrių "Cento" krekerių
1 valgomojo šaukšto cukraus
~3 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto

Varškės masei reiks:

1kg (vieno kibirėlio) lenkiškos "President" varškės skirtos pyragams ir 
naliesninkams (pirkau "Prismoj", turbūt būna ir kitur)
200g cukraus
1 arbatinio šaukštelio druskos
Vanilinio cukraus
Tarkuotos citrinos žievelės
~1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
3 šaukštų kvietinių miltų
200g (vieno indelio) 40% riebumo "Dvaro" gietinės
4 kiaušinių

Standartiniai patarimai - pyragą kepti iš vakaro, nes prieš valgant turi 
pastovėti ir "subręsti" šaldytuve. Visi produktai turi būti kambario 
temperatūros, t.y. kokį pusdienį pastovėt virtuvėj ant stalo, o ne 
šaldytuve. Procesas greitas, gamyba su kepimu užtrunka apie valandą.

1. Įjungiam orkaitę ir nustatom 180°. Kol orkaitė kaista krekerius pilam 
į blenderį ir sumalam į trupinius. Įmaišom cukru ir supilam sviestą. 
Sumaišom - trupiniai neturi virsti riebia koše, užtenka kad sudrėktų nuo 
riebalų ir pradėtų lipti į didesnius trupinius. Formos su nuimamais 
kraštais dugną išklojam kepimo popierium (aš dar dugną patepiau sviestu, 
kad popierius priliptų - lengviau dirbti), pilam trupinius į formą, 
išlyginam šaukštu ir šiek tiek suspaudžiam, kad susidarytu daugiau 
mažiau lygus pyrago pagrindas. Formą šaunam į orkaitę ir kepam 10min 
(reikia pakontroliuot, kad nepradėtų per daug svilti - jei pradeda, 
ištraukiam anksčiau). Išimam pagrindą, orkaitės karštį didinam iki 240°. 
Formos kraštus truputį patepam sviestu, kad nepriliptų varškė.
2. Kol pagrindas kepa/orkaitė kaista maišom varškę su druska ir cukrum 
(patogiausia kombainu/mikseriu) kol ištirpsta, prieskoniais (įtarkavau 
visos nedidelės citrinos žievelę - tai jau gavosi kiek per daug aitrus 
skonis, kitą sykį gerokai mažinsiu), miltais. Paskui įmaišom grietinę ir 
po vieną kiaušinius. Smarkiai plakti nereikia, maišoma lėtai - oro į 
varškės tešlą priplakti nereikia. Gaunasi skysta varškės tešla, kurią 
supilam  į formą ant trupininio pagrindo. Kišam į orkaitę.
3. Kepam 10min 240° temperatūroj, tada karštį smarkiai mažinam iki 
~100°. Mano dujinėj orkaitėj minimumas ~120°, tai tiek ir nustačiau.
Kepam dar ~25min. Varškės tešla turi sutvirtėti, bet pyrago vidury dar 
"liulianti", o paviršius neapkepęs. Orkaitę išjungiam, praveriam dureles 
ir leidžiam pyragui iš lėto atvėsti. Paskui kišam jį į šaldytuvą. 
Varškės masė turėtų gautis drėgna, kreminės konsistencijos.

Valgom kitą dieną, gryną arba su priedais - apteptą saldinta grietine, 
užpiltą sirupu, su uogom - žodžiu belekaip.

Skanaus!