Tema: Re: Kold�nai
Autorius: shimtas kinieciu
Data: 2012-04-26 15:11:00
nzn kodel. bet ir oras dabar nebetinkamas - plius20 tai ne minus ;)


"DaivaD."  wrote in message news:jnbdms$gqa$1@trimpas.omnitel.net...

O kodėl nerašo, kad reikia 3 rūšių mėsos?
Pvz., veršienos, kiaulienos ir vištienos (veršiena koldūnams sueina geriau 
negu jautiena).

"shimtas kinieciu" <tehlulz@gramar.nazi> wrote in message 
news:jnbcjn$fa7$1@trimpas.omnitel.net...
> ok, paziurim ka sako klasikai klasikai ;)
>
> Mėsą reikėtų pasirinkti geresnę, su mažiau gyslų. Patys pagalvokite: kiek
> laiko koldūnai virs? Kokias 3–4 minutes, kol iškils į paviršių, po to dar
> kokias penkias, na, tarkim, daugiausia dešimt. Per tiek laiko prastas 
> faršas
> nespės išsitroškinti, jame esančių plėvių jungiamoji medžiaga nespės
> ištirpti ir tapti želatina. Jūs juk norite, kad šie koldūnai būtų geresni
> nei šaldyti parduotuviniai, antraip kam vargstat, užuot tiesiog nusipirkę?
> Todėl patarčiau, jeigu renkatės jautieną, pasirinkti nugarinę, o ne kumpį.
> Kiaulienai tai gal ne tiek jausis, tačiau irgi siūlyčiau nemalti faršo iš
> sprandinės, o paimti kumpio gabalą, kad būtų švari mėsa, ir jau paskui,
> malant, įpjaustyti kietų šviežių lašinių nuo nugarinės. Jeigu gaminate iš
> jautienos ir norėtumėte viską daryti tradiciškai, mėsos nemalkite, o
> smulkiai sukapokite peiliu (arba malkite per storiausią mėsmalės sietelį).
> Puikus ir labai lietuviškas įdaras išeina iš kapotos avienos su avienos
> lajumi.
>
> Bus labai tradiciška, jeigu bent jau ketvirtį mėsos kiekio sudarys 
> jautienos
> kaulų čiulpai, juos galite iškrapštyti iš „cukrinių“ jautienos kaulų 
> vidaus.
> Taip pat čia tiks ir lajus, išlydytas iš kietų jautienos riebalų, nuimtų 
> nuo
> inkstų. Na, jeigu jau visai tingite ieškoti ir vargti, dėkite kiaulienos
> lašinius, bet bus jau nebe tas...
>
> http://vznotes.vz.lt/Newspaper/RA99.NSF/articles/C225746500251CD7C22579A700422F21?OpenDocument
>
>
>
> "NicMC"  wrote in message news:jnbb8q$dcm$1@trimpas.omnitel.net...
>
> On 2012.04.26 11:32, martynas wrote:
>> o tu pabandyk su mesa eksperimentuot. as imdavau kiaulienos sonine ir
>> jautiena per puse mazdaug.
>
> Vat būtent šitas mišinys man pasirodė per kietas. Tik jautienos buvo 2/3.
>