Tema: Re: Vytinta sprandine namu salygom
Autorius: Kauno Budulis
Data: 2010-10-19 22:26:05
dekui.
duotu Dievas tau antra, gera zmona.

"NiTrOgEn" <nitrogenas@gmail.com> wrote in message 
news:i9kpea$qg2$1@trimpas.omnitel.net...
> Cituojam PliuShini (2009.09.10)
>
> "As cia buvau ta foruma inicijaves apie basturma. Tai va maniske basturma 
> dar
> vytinasi, bet 1 gabaleli kuris ploniausias buvo jau karstavojau, tai mano
> nuomone gavosi netgi labai neblogai, sveciai net nepatikejo kad namudines
> gamybos delikatesas :)
>
> Ka galiu patarti, svarbiausia pajamti ne kazkokios ten jautienos nuoraizu 
> o
> buten ispjova, nes ten pati geriausia mesyte siam delikatesui paruosti
> (tiesa kaina biski kandziojas 50 lt/kg). Ta ispjova padalinau i 3 dalis ir
> uzsudziau, (daug druskos, keletas trintu lauro lapu, dideli sauksta 
> cukraus)
> mesa nusausinama , dedama i nerudyjanti bliuda  ir uzberiama druskos
> misiniu. Taip mesyte laikiau 10 dienu kasdien apversdamas kad tolygiai
> viskas issisudytu ir atiduotu vandeni. Po 10 dienu mesa isimama is to
> surymo, gerai nuplaunama ir merkiama i svaraus vandens bliuda, kad 
> atiduotu
> druskos pertekliu. Reiketu laikyti apie pora dienu, pakankamai daznai
> pakeiciant vandeni sveiziu ir apverciant mesa. Sekanciam etape 
> rekomenduoju
> mesa apdziovinti popieriniu ranksluosciu pagalba (bent jau as taip dariau,
> dziovinaimas vyko apie pusdieni, vis pamaigant popieriumi kad atiduodtu 
> kuo
> daugiau dregmes). Per ta laika kol dziovinama mesyte reik pasiruosti
> prieskonius, nes jie dar turetu apie pusdieni pabuti parauosti kad
> atskleistu savo aromatus ir geriau isbrinke liptu.
>
> Dabar apie prieskonius ir ju proporcijas. As kilogramui jautienos 
> naudojau:
> 3 arbatinius saukstelius maltos ozrages (ozrages miltukus atskirai supilam 
> i
> puodeli ir uzpildami siltu vandeniu darome kosele, turi gautis mazdaug
> garstyciu konsistencijos)
> 20 a. s. sumaisytos saldziosios ir aitriosios papriko milteliu (santykis
> 1/3)
> 4 skilteles smulkiai sukapoto cesnako
> 2 a. s. sumalto kumino
> 2 a. s. maltu kvapniuju juoduju pipiru
> 2 a. s. maltu juoduju pipiru
>
> prieskoniai sumaisomi tokios konsistencijos kad galetu laikytis prilipe 
> prie
> mesos, nereik labai skystai daryt, vandens galim avisada dapilti
>
> Na ir paskutiniam etape imami tie apdziovinti mesos gabaleliai veriamas 
> per
> juos siulas ir aplipdomi paruostu preiskoniu misiniu, viskas atsargiai
> pakabinama gerai ventiliuojamoje vietoje ir vytinama iki tol kol mesa
> pasidaro kieta (priklausomai pnuo mesos storio apie 2-4 savaites)
>
> bon apetit ;) "
>
> "
> ShowmanaZ" <a@aa.aaa> parašė naujienų
> pranešime:h97vn4$gs6$1@trimpas.omnitel.net...
>>> tyvuliuot neturetu... visgi jautiena. bet druska suslapt turi
>>
>>>> viskas normaliai, druska is mesos isvaro skysti, t.p. ten buvo mesos
>>>> "sultys"
>>
>> Pirmą kartą padėjus ant druskos, po paros visa druska buvo apsemta. Tai
>> seną druską su skysčiu nupyliau ir subėriau naują druskos porciją. Po
>> paros vėl apsemta druska. Vėl pakeičiau. Dabar stovi vos sudrėkus, 
>> daugiau
>> jau ir nekeisiu aš jos jaučiu. Kažkaip man daugoka tų "sulčių". Gal dėl
>> to, kad jautukas jaunas buvo, mėsa sultingesnė.
>>
>
> "As kai gaminau tai irgi vos ne puse bliudo tos sunkos buvo is kilo 
> ispjovos,
> bet as jos nenupylinejau, nes nera tikslo. Druska dedama tam kad pazeistu
> lasteliu struktura ir is lasteliu iseitu vanduo, atgal vanduo nebegali
> uzsidaryti lastelei, tai kas isejo tas neisigers. Sakysi kad sausesnis bus
> greiciau dzius, bet kad po to vis vien 2 dienas dar mirkyti reik kol 
> druskos
> perteklius issiplaus is mesytes, taip kad manau jei toose sultyse stoves
> nieko bloga nenutiks :) "
>
>
>
> "Kauno Budulis" <wacher_trint_@takas.lt> wrote in message 
> news:i9ko86$p42$1@trimpas.omnitel.net...
>> buvo pries pora metu kazkas vytines manudinem salygom sprandine berods.
>> kaip per gugla neatkasu.
>> gal butu galima pakartot veiksmu seka ?
>> dekoju.
>>