Tema: Re: Renkuosi shuns veisle: Lietuviskas skalikas
Autorius: PxYra
Data: 2010-02-27 18:17:04
va paskaitinejau apie kurtshara, viska ka raso galiu is patirties pasakyt - teisybe
Temperamentas
Kadangi kurtsharas buvo išvestas kaip universalus medžioklinis ir kaip šeimos šuo, jam būdingas nuovokumas, žvitrumas ir stiprus prieraišumo jausmas, poreikis bendrauti. Šį šunį lengva dresuoti.

Baikštumas, baimingumas ar nepasitikėjimas savo jėgomis, agresija yra svetimi šiai veislei. Paprastai kurtsharas yra labai draugiškas su vaikais, tačiau jauni šios veislės šunys būna padūkę. Kurtsharams patinka bendravimas su žmonėmis ir jie įvertins šeimą, kuri mėgsta aktyvų gyvenimo būdą.

Kurtsharas yra ir labai sargus, taip pat gerai sutaria su kitais šunimis. Stiprus medžiotojo instinktas yra teigiamas veislės požymis, tačiau kurtsharas nėra pats geriausias smulkių gyvūnėlių (pvz., kačių ar triušių) atžvilgiu.

Kalbant apie kasdienį šeimos gyvenimą, kurtsharai yra rekomenduojami šeimos nariai. Jie nepaprastai ištikimi, draugiški ir linksmi, geri mažų vaikų saugotojai.

Kurtsharui reikia daugybės įvairių užsiėmimų. Šiai veislei būdingas savitas charakteris, stiprus savarankiškumo jausmas.

Per mažas šuns užimtumas, dresavimas gali nulemti tai, kad kurtsharas taps hiperaktyvus ar pasireikš destruktyvios tendencijos. Dėl pastarosios priežasties ši veislė nėra rekomenduojama neaktyvioms šeimoms, kadangi šuo, negaunantis pakankamai laisvės savo aktyvumui išreikšti, gali nuspręsti tuo pasirūpinti pats. Tokie šunys gali pabėgti net ir iš aukšto aptvaro. Reguliarus medžiojimas, bėgimas, vadeliojimas, bėgimas šalia dviračio ar kita aktyvi veikla gali pašalinti šį norą pabėgti.

Įgimtas instinktas medžioti gali pasireikšti parnešant namo kokius nors negyvus trofėjus (kates, žiurkes, balandžius ir kt.). Medžiojant su kurtsharu tikroje medžioklėje, šuo turi skirti, koks grobis leidžiamas, o koks ne.

Kaip ir dratharai, šie šunys taip pat gali atlikti visas paukštšunio ir medžioklinio šuns funkcijas. Kurtsharai turi nepaprastai jautrią uoslę, yra geri plaukikai ir bėgikai. Tai nepakeičiamas medžioklinis šuo, vertinamas daugelio medžiotojų daugumoje šalių.

Kurtsharas yra sumanus, iniciatyvus ir lengvai treniruojamas, ir tai leidžia jam savarankiškai įgyvendinti užduotis, net šeimininkui nesant šalia. Šis iniciatyvumas gali nulemti, kad mažiau dresuotas šuo gali pasinaudoti juo savarankiškai. Šuo turi žinoti, kas yra viršesnis, ir kad šeimininkas, o ne jis vadovauja medžioklei.

Medžioklės sezono metu gali būti pastebimas instinktyvus elgesys, kai šuo, norėdamas paslėpti savo kvapą, trinasi į maitą, dvėselieną

http://lt.wikipedia.org/wiki/Kurtsharas
"zhegonskas" <zhegonskas@yahoo.com> parašė naujienų news:hkcuo4$340$1@trimpas.omnitel.net...
> Sveiki,
> 
> ruoshiuosi isigyti shuni, renkuosi veisle. Norisi ishsirinkti 
> atsakingai, kad nebutu daug bedu ir nekankinti nei saves nei shuns (del 
> to atmestos visos laikos, nors labai noretusi).
> 
> Noreciau vidutinio dydzio, trumpo plauko shuns. Bus laikomas bute 
> (pakankamai dideliame, bet vistiek bute).
> 
> Labai patiko lietuviski skalikai, o ir norisi prisideti prie "savos" 
> veisles populiarinimo, bet... atsiliepimai del jo laikymo bute labai 
> nevienareiksmiski... Vieni vertina labai neigiamai, kiti gi atsiliepia, 
> kad skalikai "prisitaiko".
> 
> Pakankamai netoli namu yra Azuolynas, Kauno laiptai, tai butu ir paciam 
> puiki proga prisiversti kasdien po gera pusvalandi palakstyti, nes 
> dabar valios uztenka toli grazu ne kasdien :) Namie vienas suo per daug 
> ilgai irgi nebutu, max pusdieni.
> 
> Vaiku kol kas nera, bet uz poros metu turetu atsirasti - kaip sita 
> veisle reaguoja i mazyliu atsiradima?
> 
> Zodziu, labai norisi sitos veisles, bet nesinori ir suklysti...
> 
>