Tema: Re: Atseit teleskopas
Autorius: TuKas
Data: 2010-07-22 20:12:55
>> O "astronominiai" tai kurie? nes kainos tai skiriasi, ir net 70-80 diametro kategorijoje.
>> Kaip su zoom'ais - verta/neverta? Ir kaip suprantu, tų, kurių okuliaras stovi tiesiai, o ne kampu, bus itin nepatogu.

Nėra žiūronai taip griežtai skristomi į astronominius ir ne. Paprastai astronomiai tai didesnio skersmens ir nedidelio didinimo žiūronai. O kainos skiriasi smarkiai dėl optikos kokybės, praskaidrinančios dangos, atsparumo drėgmei, smūgiamas, na ir žinoma geresniems gamintojams už firmos ženklą nemažą dalį sumos palikti tenka.
Astronominiams stebėjimams reiktų minimum 50mm skersmens žiūronų, ir jų didinimas turėtų būti nedidelis, pvz. einamiausi maždaug tokie: 7x50, 10x60, 12x70 ir t.t. 
Kuo didesnis skersmuo, tuo blankesnius objektus galima įžiūrėti, tačiau atsiranda nepatogumas - didesnius, sunkesnius žiūronus ( o be to dar jų ir didinimas didesnis ) jau sunku rankose išlaikyti, reikia stovo, o su juo labai nepatogu žiūrėti į viršų.
Dėl zūmo - universalesnis daiktas dažniausiai yra blogesnis. Zūmas gal labiau praverstų naudojant žiūronus dieną, o astronomijai nelabai yra prasmė naudoti didesnį didinimą žiūronams - planetų detalių vis tiek pro žiūronus neįžiūrėsi, o balnkiems ūkams svarbiau surenkamos šviesos kiekis ir platesnis laukas, o ne didinimas.

>>Ar tai nebus tas pats, kas ruosiantis lenktyniauti motociklais, meginti ta 
>>daryti kinietisku vaikisku triratuku?

Dalis tiesos tame palyginime yra. Užteks vieną-kitą kartą pažiūrėti pro rimtesnį "vamzdį" ir daugiau nenorėsi žiūrėti pro tą 50-60mm žaisliuką :)
Mėnulis atrodo gerai ir pro mažą teleskopėlį, o norint pamatyti ką nors daugiau, reikia didesnio skersmens.