Tema: Re: Kas per bullshit su tuo BigBang?
Autorius: Vasaris
Data: 2010-07-06 21:55:19
> "-Lameris-" <lameris@xxx.lt> wrote in message news:i0vsn6$jjj$1@trimpas.omnitel.net...
> Čia pažiūrėjau Hawkingo filmus, kur teigiama, kad pradžioje BigBang materija į šalis skriejo labai greitai, > ten net milijonais mylių per sekundę. O tai kaip tada teiginys, kad NIEKAS negali judėti didesniu už šviesą > greičiu? Kas per bullshit? Kažkaip man nesiriša tie du teiginiai.

Fiziniai objektai, taip, negali, nes jų masė taptų begalinė, pagal reliatyvumo teoriją. Tačiau erdvė(laikis) - gali. T.y. vykstant infliacijai, tarkime du fiksuoti taškai (fiksuoti tik hipotetiškai, nes viskas reliatyvu!) gali vienas nuo kito tolti ir didesniu nei šviesos greičiu. Kad suprasti, ką rašau, reikia priimti kaip prielaidą, kad stebimoji visata labai tikėtinai neturi ribų, tačiau vis tik lieka riboto dydžio, kuris vis plečiasi. Ir tai, kad dalis visatos, ir tikėtinai neišmatuojamai didelė, yra ir liks už mūsų stebėjimo ribų, nepriklausomai kokiais teleskopais  besižvelgysime.

Priedo, viskas pagal paskutinių iki ~100 metų senumo teorijas, kurios yra tik vis tikslesnės aproksimacijos, o ne akmenyje iškalti baziniai dėsniai.

Ir dargi priedo kosmogonijos laikotarpis nuo didžiojo sprogimo momento iki pirmųjų galaktikų susiformavimo, vadinamas infliaciniu, yra ganėtinai spekuliatyvus, nes tiesiogiai stebėti jo bemaž neįmanoma. Yra visa eilė konkuruojančių teorijų, kurios stengiasi paaiškinti šį laikotarpį, su savo pliusais vienais aspektais, bet dideliais minusais kitais.

P.S. Eik futbolą žiūrėt, fantastiškas įvartis :-P