Tema: Re: Klausimelis susijes ir su programavimu?
Autorius: Martozo
Data: 2010-09-24 13:15:08
>"T:)" <durniu@laivas.lt> wrote in message news:i7hpob$hl0$1@trimpas.omnitel.net...
> O daznai truksta tik instituciju bendradarbiavimo. Registru centras (tiek juridiniu asmenu, tiek nekilnojamo turto ir kitu registru) duomenys teikia el.forma, gyventoju registras irgi prieinamas (apie seimos sudetis, gyvenamas vietas), Sodros duomenu bazes prienamos. Tai kodel jei ko nors prisireikia valdiskoje kontoroje dazniausiai pazymas is siu istaigu turiu surinkti as, o ne pazios institucijos viena is kitos? Nors kai nori tai sugeba pacios viska issiknisti, jei tik jaucia kad gaus uz tai nauda.

Na tai  pats ir atsakei. Jei institucija neturi pakankamo finansavimo ji neturi normaliai funkcionuojančio sprendimo. Registrų centro visi duomenys (išskyrus kai kurie sutartiniai tam tikrom sąlygom) net ir valdiškom institucijom yra mokami. Taupant institucijų lėšas ir palikta, kad piliečiai patys susimoka.
Būtų arba normalus finansavimas (sprendimui, technikai) arba nemokami duomenys (nors ten kitų niunsų yra) - būtų paprasčiau.

Ir nevelk čia lyginant privataus sektoriaus. Privatus sektorius parduoda paslaugą, į kurios kainą įskaičiuotos ir visos sąnaudos (už duomenis taip pat) ir pelnas. Valstybinių institucijų atveju kaina yra tik sąnaudos. O spėk kas būna kai nupjauna finansavimą po keliasdešimt procentų (kaip kad dabar vyksta) ?

Beja, kaip ir minėjau, judama ta linkme apie kurią kalbi.