Tema: Re: Lazanija
Autorius: ExDi
Data: 2009-10-22 11:48:52
Na as darau pagal si recepta:

1 pakelio lazanijos lakštų (500 g.), 300 g. Parmezano sūrio;
Bolonese padažui:
1 didesnis svogūnas, 1 didelė morka, skiltelė česnako, 300 g. faršo (galima
150 g. kiaulienos ir 150 g. jautienos), 15 g. džiovintų grybų arba 200 g.
pievagrybių, 0.5 stiklinės balto vyno, 0.5 stiklinės vandens, 3 šaukštai
pomidorų pastos, 75 g. sviesto, prieskonių ir druskos;
Bechamel padažui:
50 g. sviesto, 50 g. miltų, 900 ml pieno, malto muskato.

Bolonese padažas gaminamas taip: gilesnėje keptuvėje ar vidutinio didumo 
puode svieste pakepinamas svogūnas, sutarkuota per burokinę trintuvę morka, 
susmulkintas česnakas. Daržovėms apkepus, sudedamas faršas, susmulkinti 
grybai (džiovintus grybus prieš tai reikia derai išmirkyti vandenyje).Viskas 
šiek tiek apkepama. Tada  atskirai į stiklinę įpilama puse stiklinės balto 
vyno, beveik tiek pat vandens ir sumaišoma su 3 valgomaisiais šaukštais 
pomidorų pastos. Gautas skystis supilamas į puodą su daržovėmis ir mėsa, 
viskas pagardinama prieskoniais (baziliku, pipirais, druska, raudonąja 
paprika ir kt.) ir leidžiama nugaruoti vandens pertekliui (t.y. neuždengiant 
puodo), viskas kepama apie 30-45 minutes.
Padažas turi būti tirštas.

Bechamel padažas gaminamas taip : Ištirpinamas sviestas, jame apkepinami
miltai, tada palaipsniui, nuolat maišant pilamas pienas. Padažas 
pagardinamas muskatu ir nuolat maišant užvirinamas. Keletą minučių 
pavirinamas. Padažas turi būti truputį skystesnis už kondensuotą pieną.

Lazanijos lakštai paverdami apie 2 minutes vandenyje, ištraukti dedami po 
vieną (kad nesuliptų) ant drėgno rankšluosčio ar ant lėkščių. Aliejumi ar 
sviestu ištepamas kepimo indas, prieš tai įsitikinus, kad tilps lazanijos 
lakštai. Dedami lazanijos lakštai, kurie ištepami pirma Bechamel, o po to 
Bolonese padažu, pabarstoma tarkuotu sūriu. Taip sutepami 4 sluoksniai, 
sudedant po 5 lazanijos lakštus. Ant viršutinio lakšto storu sluoksniu 
tepamas Bechamel padažas ir gausiai apibarstomas sūriu, bei uždedama po mažą 
gabalėlį sviesto, kad sūris nesudžiūtų. Indas dedamas į 250 laipsnių C 
įkaitintą į orkaitę ir kepama apie 20 minučių, po to dar paliekama 10 
minučių pastovėti, kad į lakštus geriau įsigertų padažai.