Tema: Advanced problemos
Autorius: Zyza
Data: 2009-02-15 21:27:18
Atlieku viena projekteli, kuriame tenka daznai fotkint pastatu viduje. Apsvietimas daugiau maziau visur prastas, labai daug kontrastu (labai ryskios lempos ar langai ir labai tamsus koridoriai). Tam, kad "nesudegint" sviesiausiu vietu, jas palieku daugiau maziau normalias, tamsios vietos lieka tamsios, bet detales istraukiu su PS shadows / highlights. 

Didziausia beda ta, kad tie (na tarkim apie 99% ziuretoju), kas nuotraukas ziures, moniku nera susikalibrave - kitaip tariant, visos nuotraukos bus stipriai per sviesos (pastebejau, kad dazniausiai "iprastu" moniku gama yra labai maza). Kai vaizdas per sviesus, labai islenda tai, kas ant kalibruoto moniko pastebima maziau - posterizacija (posterization). Ypac matosi prasciau apsviestose vietose, pvz. sienos daznai "nuejusios" raudonais ar zaliais plemais. Siek tiek pastebimesnes posterizacijos pavyzdziu (100% crop):
www.mikasbinkis.lt/post1.jpg
www.mikasbinkis.lt/post2.jpg
www.mikasbinkis.lt/post3.jpg

Siek tiek apie pati fotografavima: fotikas - 40D, ISO 200 visur, fotkinama tik JPG (Fine), sRGB, minimaliai, bet individualiai redaguojama (shadows / highlights, unsharp mask, clone) kiekviena fotke. Apie RAW kalba isvis neina, nes fotkes skaiciuojamos tukstanciais, laikas labai ribotas (o ir kompas letas, kad tokius kiekius RAW apdorot...). 

Griztant prie esmes - reikia kazka sugalvoti kaip suktis is padeties (kaip panaikinti posterizacijos efekta), nes dabar jau projektas i gala eina, bet gali buti panasus projektelis ateity. Kol kas foto bus rodomos uzdarai, todel pasistengsiu, kad ekranas busu sukalibruotas. Veliau foto bus viesinamos, todel is uzsakovu puses daug nerimo, kad posterizacija islys labai stipriai.

Taigi, esminis klausimas - kaip elgtis esamoj situacijoj ir kaip ateity isvengti posterizacijos ?