Tema: Re: GMO
Autorius: RaR
Data: 2012-09-21 14:23:59
Perskaičiau aš tą originalų straipsnį, kol kas oficialiai nepublikuotas, 
tik "in press". Tai, atmetus tą Sorelini reputaciją, kad jis eilę metų 
pastebi kažkokius efektus ten, kur niekas kitas jų nepastebi, beje 
pastebi visoms organizmų grupėms nuo bakterijų iki žinduolių ir visiems 
tirtiems jų organams bei sistemoms, pastabos dėl konkretaus straipsnio 
būtų tos:

1.Tirta po 10 žiurkių kiekvienoje grupėje. Patinėlių kontrolinėje 
grupėje nudvėsė 3, tai kažkokio efekto tiriamose grupėse lyginant su 
kontrole praktiškai nepastebėta.

2.Patelių kontrolinėje grupėje numarinta 2 iš 10. Vien jau dėl to 
pastebimas efektas tiriamose grupėse. Pvz., jei būtų numarinta ne 2, o 4 
patelės kontrolinėje grupėje, efekto ir čia negalėtų pastebėti net 
autoriai. Tai rodo, kad eksperimento imtis akivaizdžiai per maža, viską 
gali lemti atsitiktinumas, absurdiška daryti kažkokius statistinius 
įvertinimus. Be to, skirtingai nuo patinėlių, kurie beveik visi nudvėsė 
savo mirtimi, beveik visos patelės buvo numarintos eksperimentatorių, 
nusprendus, kad jų augliai jau per dideli.

3.Eksperimentinių gyvūnų mirtingumas ir auglių atsiradimas-dydis 
visiškai nekoreliuoja nei su šertų GM kukurūzų, nei su girdomo glifozato 
(roundup) koncentracijomis. Autoriai tai bando aiškinti tuo, kad visos 
dozės buvo per didelės. Bet, pvz, patinėlių grupėse, šertose vidurine ir 
didžiausia GMO koncentracija bei girdyta didžiausia roundup 
koncentracija, mirtingumas buvo 3(!) kartus mažesnis nei kontrolinėje 
grupėje, t.y. jose nudvėsė vos po vieną žiurkę. T.y., tose grupėse 
teigiamas GMO ir roundup efektas buvo žymiai didesnis už bendrą neigiamą 
efektą (pastebimą pagrinde patelių grupėje).

4.Net darant prielaidą kad eksperimentatoriai sąžiningai atliko 
eksperimentą ir nekreipiant dėmesio į jokius patikimumo rėmus 
netelpančią imtį, gautas rezultatas vis tiek nepasiduoda jokiai logikai. 
Kaip gali lygiai tuos pačius efektus sukelti ir roundup, t.y. cheminė 
medžiaga, ir augalinė medžiaga, turinti ją skaidančio fermento, t.y. 
baltymo. Net jeigu daleisti, kad GM kukurūze įvyko kažkokie fantastiniai 
pokyčiai, dėl kurių juose pradėtas gaminti metabolitas, veikiantis 
panašiai kaip glifozatas, tai kaip tada GM augalas galėtų būti atsparus 
tam glifozatui - juk GM augalas yra atsparus glifozatui būtent todėl, 
kad jį sugeba skaidyti, t.y. mažinti jo koncentraciją.

5.Straipsnelyje pridėtos nuotraukos su didžiuliais augliais iš esmės 
nieko bendro neturi su mokslu, o skirtos plačiajai publikai - juk šios 
linijos žiurkėms jie išauga natūraliai be jokių GMO ir roundup'ų.

6.Pati straipsnelio kalba ir dėstymo logika labai suvelta, sunku 
skaityti, kai kuriose lentelėse skaičiai pateikti taip, kad sunku 
suprasti iš kur jie paimti ir nieko nepaaiškinta.

Apibendrinant, normalus žurnalas ne tik kad turėtų nepublikuoti tokio 
straipsnio, bet daugelis mokslininkų gavę tokius rezultatus net 
nebandytų jų publikuoti. Na, bet juk žmonės turi ryšių draugų, sugeba 
prastumti. Be to ir neprestižiniam, pastaruoju metu impact factor 
kritimą patiriančiam žurnalui, prarasti nelabai yra ko, o nauda bus 
apčiuopiama - iš karto tampa žinomas, o straipsnis bus cituojamas, net 
ir publikuojant naujų tyrimų rezultatus, prieštaraujančius
pateiktiems šiame straipsnyje.

Jeigu būtų nežinoma to Sorelini reputacija ir populiarumo siekimas 
abtiGMO priešininkų stovykloje, įtarčiau kad jo grupė dirbo kelis metus, 
bet tinkamai nesuplanavo eksperimentų, o rezultatai gavosi tokie, iš 
kurių negalima padaryti jokių išvadų. Tuomet, kaip tai būdinga italams 
ir prancūzams, pasidarė gaila įdėto darbo ir lėšų, kažką suvėlė, 
supainiojo, sukurpė straipsnelį, kuris recenzijai papuolė pas jo 
draugelius, o žurnalo redaktoriai, užmerkdami akis prieš visus 
eksperimentų trūkumus ir rezultatų nelogiškumus, išspausdino straipsnį 
remdamiesi jau aukščiau minėtais sumetimais.




On 2012.09.20 13:29, Jornada Del Muerto wrote:
> http://www.15min.lt/mokslasit/straipsnis/laboratorija/slaptas-tyrimas-genetiskai-modifikuoti-kukuruzai-ziurkes-paverte-zombiais-650-252630
>