Tema: Re: medaus savybių išlikimo temperatūra
Autorius: Levas
Data: 2011-05-20 13:11:34
Biciu pikis (propolis) isskyros is spec liauku. Juodas/rudas lipnus skystis kuris sukieteja. Naudojamas poliruoti koriu akelem, padengti medines aviliu dalis ir klijuoti mazus tarpelius. Jei tarpelis didelis, bites chalturina ir maiso su vasku ir dar kuo nors. Pasizymi stipriom antibiotinem ir dezinfekcinem savybem. Yra atveju, kai pele mirtinai uzgelta avilyje budavo taip mumifikuojama. Po pikio gumulu rasdavo visiskai issilaikusia isdziuvusia mumija- ir jokios smarves, pelesio ir panasiai.

Biciu duonele- supresuotos ziedadulkes plus konservantai. Paprastai isgaunamos is koriu. Bites ziedadulkes isdziovina ir dar perkramto, aisku prileidzia visokiu seiliu. Isgaunamos is koriu kurie uzpildyti duonele. (Bites paprastai namaiso duonos ir medaus koriu ir laiko atskirai. Matyt skirtingos laikymo salygos.)

Biciu koriu dangteliai- medaus korys uzdengiamas kazkuo tarpiniu tarp vasko ir dar kazko. Sako turi geru medziagu.

Ziedadulkes rutuliukais- atimamos is atskridusiu biciu. Paprastai be jokiu konservantu ir neisdziovintos (lengvai pelyja jei neteisingai laikomos). Atemimo procedura labai paprasta- ant laktos dedamos specialios shukos, bites lenda ir nusibraukia nuo ju koju.

Biciu pienelis ir biciu motineliu pienelis - kai motinele padeda kiausinele, jis priklijuojamas prie korio dugno spec medziaga. Paprastom bitem- labai mikro kiekis. Jei jaunam viksrui duoti daugiau to pienelio, vystosi bite motinele. Biciu pienelis praktiskai paimamas tik is motininiu akuciu. Pramoninis auginimas- daromos dirbtinai motinines akutes, o avilio motina izoliuojama. Bites supanikuoja ir pradeda auginti atsargines motinas ir gamina ta pieneli. Kada ir kaip jis surenkamas as jau nezinau, bet manau kad procedura gautusi gana sudetinga. Todel biciu pienelis turetu buti labai brangus. Ir kaip kita biologiskai aktyvi medziaga manau visiskai nesandeliuojama- biciu pienelis buna labai trumpa laika kol issirita kiausinelis, poto jau kirmis-proglotas viska surija. 

Medus- sita visi zino.

Vaskas- zviezas geltonas. Panaudotas kelis metus- rudas nuo polirolio :) Taciau kazkaip jis ten lydymo metu isvalomas.

Biciu nuodai- renkami tiesioginio ipurskimo metu. Pramoniniais tikslais- statomas spec korys (rodos stiklinis) su elektros laidais. Bites nervinasi ir gelia. Nuodai pasilieka ant stiklo. Nuo tokio rinkimo jos pasidaro isterikes ir pro tokius bitynus nepraeisi. O paprastam bityne, kur veisles ramios, tai gali drasiai stoveti ant biciu kelio ir jos nieko nedarys.

Bye, Levas


"ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message news:ir5dkn$due$1@trimpas.omnitel.net...
> kažkada mokykloje reikėjo skaityt lietuvišką knygą apie kažkokį autistą-autsaiderį... Sakmė apie Juzą gal... Tai jis vartojo bičių 
> pienelį ar duonelę ar dar kokį bičių sisiuką, bet jam tai ryškiai gerai duodavo į galvą ir žvaigždutės beigi šviesa tunelio gale 
> pasimatydavo. Žodžiu, tais laikais visi buvom stipriai susidomėję tuo produktu, bet biologijos tamstamokytoja nesugebėjo paaiškinti, 
> kas tai per daigtas. Visgi įtariu, kad tai ne propolis, nes lyg ir turėtų būt kažkas skysto
> 
> "Bone Daddy" <.info@bonedaddy.serveftp.com> wrote in message news:ir3k26$nc1$1@trimpas.omnitel.net...
>> pikis padeda tik bitininkams.
>> Arba jų pavaldiniai priversti sakyt, kad padeda.
> 
>