Tema: Re: Ar gali kilti III pasaulinis karas?
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-10-14 13:47:00
"V.Zamorskas. JAV nerūpi Lietuvos saugumas. Ar rūpi jis patiems lietuviams?"
http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/article.php?id=24670903
--
JAV visiškai nenaudinga konfliktuoti su Rusija dėl mažų ir Amerikos nacionaliniam saugumui nereikšmingų VRE valstybių. Vargu ar JAV veltųsi į branduolinį karą su Rusija net ir tuo atveju, jei rusų užpultoji VRE valstybė būtų NATO nare.
Rusijos – meškos – bijančios ir pažeidžiamos VRE valstybės turėtų: pirma, diplomatinėmis priemonėmis gerinti santykius su Maskva; antra, vystyti savo gynybinius pajėgumus; trečia, aktyviau bendradarbiauti tarpusavyje – kurti naująją “mažąją antantę”.
VRE valstybėms reikėtų užsiimti ne ekspedicinių karinių pajėgų rengimu dalyvavimui toli nuo jų teritorijų vykstančiuose konfliktuose, bet teritorinės gynybos (pavyzdžiui, partizaninio karo) planavimu.
D. Bandow rekomendacija dėl gynybinių pajėgumų vystymo ir pasirengimo teritoriniam- partizaniniam karui nėra ir artimiausiu metu nebus Lietuvoje įgyvendinta. Lietuva vysto ekspedicines pajėgas (pavyzdys – specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas „Aitvaras“) ir pereina nuo šauktinių kariuomenės prie profesinės karinės tarnybos. Didelė dalis ribotų Lietuvos resursų, kurie galėtų būti panaudoti šalies karinių pajėgų vystymui, švaistomi saugumo užtikrinimui Afganistano Goro provincijoje. Verta pastebėti, kad pastaruoju metu užsienio viešojoje informacinėje erdvėje vis dažniau kalbama apie tikėtiną Vakarų (NATO) misijos Afganistane fiasko. Tokia šios misijos baigtis reikštų, kad Lietuva šimtus milijonų litų iš tiesų paleido vėjais.