Tema: Re: pilietine pareiga
Autorius: pjezo
Data: 2011-11-17 22:42:59
o is teisines puses:
sulaikant nusikalteli jam galima padaryti suzalojimus, tame tarpe ir sunku sveikatos sutrikdyma del neatsagumo (bandie sualikyti, pargraiuti- o jis griuvo ir susilauze stubura bei liko invalidu).
o jeigu pasipriesina tam kas ji bando sulaikyti- isigalioja butinosios ginties salygos ir galima net situacija kai ir uzmusus uzpuolika viskas bus teiseta, nekalbant jau apie suzalojimus.

28 straipsnis. Būtinoji gintis

            1. Asmuo turi teisę į būtinąją gintį. Šią teisę jis gali įgyvendinti neatsižvelgdamas į tai, ar galėjo išvengti kėsinimosi arba kreiptis pagalbos į kitus asmenis ar valdžios institucijas.

            2. Asmuo neatsako pagal šį kodeksą, jeigu jis, neperžengdamas būtinosios ginties ribų, padarė baudžiamajame įstatyme numatyto nusikaltimo ar nusižengimo požymius formaliai atitinkančią veiką gindamasis ar gindamas kitą asmenį, nuosavybę, būsto neliečiamybę, kitas teises, visuomenės ar valstybės interesus nuo pradėto ar tiesiogiai gresiančio pavojingo kėsinimosi.

            3. Būtinosios ginties ribų peržengimas yra tuo atveju, kai tiesiogine tyčia nužudoma arba sunkiai sutrikdoma sveikata, jeigu gynyba aiškiai neatitiko kėsinimosi pobūdžio ir pavojingumo. Būtinosios ginties ribų peržengimu nelaikoma dėl didelio sumišimo ar išgąsčio, kurį sukėlė pavojingas kėsinimasis, arba ginantis nuo įsibrovimo į būstą padaryta veika.

            4. Būtinosios ginties ribas peržengęs asmuo atsako pagal baudžiamąjį įstatymą, tačiau bausmė jam gali būti švelninama remiantis šio kodekso 62 straipsniu.



29 straipsnis. Asmens, padariusio nusikalstamą veiką,

            sulaikymas       

            1. Asmuo neatsako pagal šį kodeksą už veiksmus, kai vydamasis, stabdydamas, neleisdamas ištrūkti ar kitais veiksmais aktyviai bandančiam išvengti sulaikymo nusikalstamą veiką padariusiam asmeniui padaro turtinės žalos, nesunkų sveikatos sutrikdymą arba sunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo, o sulaikydamas nusikaltimo vietoje asmenį, tyčia nužudžiusį ar pasikėsinusį nužudyti, - sunkų sveikatos sutrikdymą, jeigu nusikalstamą veiką padariusio asmens kitaip nebuvo galima sulaikyti.

            2. Asmens, atremiančio nusikalstamą veiką padariusio asmens pasipriešinimą, veikai taikomos šio kodekso 28 straipsnyje nustatytos būtinosios ginties taisyklės.





"Signalizacija" <signalizacija.master@gmail.com> wrote in message news:ja3pna$t4f$1@trimpas.omnitel.net...
> siaip mastant pas geni buvo plaktukas, pas besiginancius nieko nebuvo
> 
> "gopas" <netikras@jamailas.lt> wrote in message 
> news:ja3o2k$qtn$1@trimpas.omnitel.net...
>> Tada butu ne padugne, o lavonas.
>>
>> "CodeC" <none@none.no> wrote in message 
>> news:ja3nr4$qi1$1@trimpas.omnitel.net...
>>> http://www.delfi.lt/news/daily/crime/vilnieciai-nepabugo-lombardo-uzpuoliku-vyrai-suciupo-viena-plesika-jam-luzo-zandikaulis.d?id=51872941
>>>
>>> "Plesikai istruko i lauka. Du pabego, bet treciajam jaunas vyras, kuriam
>>> ka tik buvo prakirsta kakta, spejo pakisti koja, sis nukrito, pamete pas
>>> ji buvusi auksa. Vyrai, vykdydami *pilietine pareiga*, puole ant jo.
>>> Plesikas priesinosi, tad pilieciams teko panaudoti jega. Kiek veliau
>>> greitosios pagalbos medikai nustate, kad padugnei, atrodo, luzo
>>> zandikaulis."
>>>
>>> vat idomu is teisines puses - ar teiseti pilieciu veiksmai buvo?
>>> o jeigu bandiuga butu uzmustas? 
> 
>