Tema: Parašo atšaukimas
Autorius: Kantega
Data: 2009-02-07 11:58:38
Skaitau vieną žurnalistinės-telefoninės teisės šedevrą:

http://www.lrytas.lt/?data=20090207&id=lso07_a7090207&p=4&sk_id=99&view=2

ir užkliuvo vienas įdomus dalykas - parašo atšaukimas.

Pagal LR versiją daug priežūros institucijųs valdininkų iš pražių pasirašė pastato priėmimo aktą, o po to kai kurios institucijos  savo pareigūnų parašus atšaukė (pripažino netekusiais galios). 
Man pasirodė kad tai labai įdomus momentas. Iš vienos pusės pagal nežinau kokį principą iš netesėtų veiksmų negali kilti teisėtos pasekmės, todėl jei pareigūnai buvo apgauti, korumpuoti, nesuprato ką darė dėl neveiksnumo, tai jų parašus galima ir reikia atšaukti.
Iš kitos pusės, kam tas parašas išvis reikalingas, jei šian pasirašiau o rytoj (paaiškėjus naujoms alinkybėms)  parašą atšaukiu. 
Greičiausiai kaip visuomet viską pasvėrės turėtų spręsti teismas. Bet spėju, kad tokioj situacijoj kažkas vistiek turi likti kaltas, bo galimi tik du variantai - arba kyšininkavimas arba pareigų neatlikimas (iš pradžių padedu parašą, o ryte išsiblaivęs pamatau kad pastatas nepabaigtas).

Ta proga skolinuosi iš o.law grupės 1000 vnt tugrikų ir pasirašau sutartį, kad grąžinsiu po mėnesio. Kitą rytą atšaukiu savo parašą po sutartim, nes:
a) išsiblaiviau
b) prasidėjo krizė (force majeur ar kaip ten)