Tema: klausimas apie sugrizima i darba po vaiko prieziuros atostogu
Autorius: ROOTS
Data: 2010-08-20 17:39:40
Vat tokia situacija susikloste.
Kol buvau vaiko prieziuros atostogose, atejo krize, imonei buvo labai sunku, pradzioje nueme priedus nuo algu(tai buvo sudetine algos dalis), paskui sumazino etata iki 0.75, paskui etata atstate iki 1, bet alga paliko 75-80%. Na ten visi darbuotojai sutiko, pasirase. Pats baisiausias laikas imoneje kaip jau ir praejes. Dabar as po 2m griztu i darba. Kiek skaiciau, pagal istatyma mane turi priimt atgal i tas pacias pareigas ir ta pati atlyginima. Pareigos tos pacios . Bet del algos man iskart pirma darbo diena kisa popieriuka pasirasyt, kad sutinku, kad nuo tos pirmos darbo dienos mano alga yra mazinama. Tai taip isiena, kad tas istatymas kaip ir nieko vertas, nes va iskart galima pakist toki dokumenta kuriame tau siulo sutikt su mazesne alga. Alga realiai stipriai sumazejo kai buvo nuimti priedai(beveik puse), o tie 20-25% nuo algos nera labai ten dideli pinigai, 400-600lt ant popieriaus. As nelabai noriu sutikt su tokiu siulymu. Bando priktraukt, kad cia kaip visi. Na bet kalba eina apie mane ir mano alga. Isdirbes imoneje 15 metu. Nuobaudu nera. Man uzsimine, kad jei as nesutinku, tai kitas variantas yra tik nutraukt darbo sutarti. Tada prisimenu kita istatyma, kuriuo sakoma, jei darbuotojas augina vaika iki 3 metu, jo negali atleist is darbo, jei yra kitu darbuotoju tokio pat lygio pareigose.

Reziume. Nenoriu leistis i dideles pjautynes, bet nenoriu but ir durninamas. Noreciau kazkokio abipusio susitarimo. Pirmadieni bus pokalbis su valdzia. Gal kokiu  ideju ar patarimu realiu turetumet ka ir kaip kalbet pokalbyje, kuom remtis ir pan. Girdejau kad ir kitiems tevams panasios situacijos buvo, tai kaikurie iseeidavo is darbo su 12 men kompensacija senaja alga arba dirbdavo nesutike toliau neprastesnese pareigose ir nemazesne alga iki vaikui sueis 3 metai ir perspejima apie atleidima gaudavo pries 4 menesius. Jei pvz  pagal istatyma galima darbuotojui likt su sena alga ar iseiti su 12men iseitine, tai ta alga butu senoji plika, ar alha su priedais?, nes priedai budavo gaunami kiekviena menesi. Tai kaip ir sudedamoji algos dalis. Darbo sutartyje alga plius priedai uz darbus gerai ir laiku. Priedu dydziu sutartyje nera, tik vidinese imones taisyklese.
Taigi noreciau isgirst samprotavimu, patarimu, istatymu paaiskinimu ir pan. Isanksto dekingas.

P.S. Bereikalo nerasinekit alia: ot bl lochas darbuotojas, stroins cia dar darbdavi, savo teises kazalins. Nepergyvenkit, per tuos 15 metu darbdavys ne viena ir ne du kartu "stroino" mane, nekarta ir ne du buvo dirbama, daroma visu labui, imones bendram reikalui, "dabar sunku, visi kartu pasitenkime susiverzkime", nekarta buvo verziamasi dirzai imones labui. ir t.t. Darbuotojai nebuvo perdaugiausiai lepinami is darbdavio puses. Kazkaip visi paskatinimai virs ar priedo budavo kurkas labiau simboliski nei dirzu susiverzimai. 

P.S.S. Dar pasirodo iki iseinant 2 metu vaiko prieziuros atostogoms, buvau sukaupes ir neisnaudojes 14 dienu kasmetiniu atostogu. Norejau jas iskart pasiimt, irgi atsisako, mol darbo daug(daug darbo, bet susitvarko esantys darbuotojai), kitu neleidziu tai ir taves neleisiu, tu jau 2 metus turejai atostogu. Nors ne jie man dave tas 2m atostogas o valstybe. Ir ne kanaruose po palme gulejau tuos 2 metus(nes daznai zmonems atrodo, kad augint vaikus tai fignia absoliuti ir nereikalaujanti jegu ir pan, nu bet nesipleciam :) ). Tai sako duosim veliau kada noresim arba kitais metais. Situo klausimu kazka tartis, argumentuotai kalbet ir pan. (kolkas grynai nesutinka tiesioginis virsininkas, nes bijo pries kitus  pavaldinius, kaip mane leis o ju ne, tipo man nepatogu, manes nemegs ir pan, nors ir taip ten nelabai megsta :) na bet cia  jau kita tema visai ) 

Sorry jei kiek painiai ir galbut neskalndziai surasiau, po tokios pirmos darbo dienos biski susijaudines :)