Tema: Re: Kokia kava megiamiausia?
Autorius: eSSas
Data: 2013-12-04 19:55:06
2013-12-04 18:37, ALORA rašė:
> ne, jis neturi skonio. Jis skonį sustiprina ir kai kam per stiprus
> skonis irgi gali būti neskanus, ypač, jei skonio receptoriai dar nenunykę

Bėda tame, kad gliutamatas veikia keliais lygiais. Banalusis - skonio 
receptoriai. Umami skonis ir tt - išryškėja tik kombinacijoje su kažkuo, 
ką dedi burnon.

Kitas lygmuo - neuromediatorius. Tiesiogiai dalyvauja nervinio signalo 
perdavime. Ten, kaip žinia, maisto medžiagom nėra ką veikti - ten groja 
jonai ir elektronai. Ir kol turi (veikiančių) smegenų, tol jas valdys 
chemija.

Beje, gliutamato kiekis tiesiai proporcingas pomidorų, sūrio, džiovintos 
mėsos brandumo (=skanumo) laipsniui. Ir motinos piene jo nesveikai daug. 
Šitoj vietoj puristams iš grynas.lt bažnyčios jau galima nusišaut

S.

> E621 visiem skanu