2013-12-04 18:37, ALORA rašė: > ne, jis neturi skonio. Jis skonį sustiprina ir kai kam per stiprus > skonis irgi gali būti neskanus, ypač, jei skonio receptoriai dar nenunykę Bėda tame, kad gliutamatas veikia keliais lygiais. Banalusis - skonio receptoriai. Umami skonis ir tt - išryškėja tik kombinacijoje su kažkuo, ką dedi burnon. Kitas lygmuo - neuromediatorius. Tiesiogiai dalyvauja nervinio signalo perdavime. Ten, kaip žinia, maisto medžiagom nėra ką veikti - ten groja jonai ir elektronai. Ir kol turi (veikiančių) smegenų, tol jas valdys chemija. Beje, gliutamato kiekis tiesiai proporcingas pomidorų, sūrio, džiovintos mėsos brandumo (=skanumo) laipsniui. Ir motinos piene jo nesveikai daug. Šitoj vietoj puristams iš grynas.lt bažnyčios jau galima nusišaut S. > E621 visiem skanu