Tema: Re: klausimux-kas yra tradiciniai lietuviski pusryciai?
Autorius: Ruta
Data: 2011-08-05 20:34:36
Tik reikia nepamiršti, kad "pusryčiai" ir būdavo valgomi "pusiau ryto" - 
tai yra, ne tik atsikėlus, bet po 2-3 valandų, šeimynai apdirbus 
pirmuosius darbus (pamelžus karves, apsišėrus ir pan.) - o šeimininkei 
turint laiko tuos pusryčius paruošti :)

O tik atsikėlus kaip ir dabar - skystalo puodelį (pieno, rūgpienio 
-dabar tą funkciją kava atlieka) ir gal dar ką nors į ranką (duonos 
kampą - dabar dar va šlapiankės užsidedam ;) )...

Am 05.08.2011 12:59, schrieb bzik:
> Vakaru Lietuvos zonoje siaures zemaiciai pusryciams kasdien valgydavo kose su mirkalu ir rugusiu pienu; populiariausias pietu valgis buvo rugsti bulviene su mesa ar troskintos bulves (sutine) su uztrinu arba kopustu ar barsciu sriuba.
> Pietiniai zemaiciai pusryciams vire arba rugscia bulviene, arba kopustu ar barsciu sriubas, pietums - kose su mirkalu arba troskintas bulves su rugusiu pienu, kartais sriuba su uztrinu.
> Klaipedieciai pusryciams gere kava arba valge baltinta kukulaiciu sriuba su duona, sviestu, kiek mesos, pietums - kuri nors siu patiekalu - bulviu kose su zuvimi ar mesa ir rugusiu pienu arba saldzia sriuba.
> Vidurio Lietuvos zonoje siaurieciu regiono valstieciai pusryciams valgydavo bulves su padazu arba virtinius su varske, mesos, spirguciu idaru, arba blynus, pieniska sriuba ir mesa su bulvemis ir raugintais kopustais.
> Vidurinieciai pusryciams virdavo kopustu arba buroku sriuba su mesa ir baltintu kruopu sriuba, pietums pasisildydavo nuo pusryciu likusius valgius.
> Sakieciai pusryciams valgydavo mesos su duona ir raugintais kopustais, kartais virtus kiausinius ar kiausiniene, ar blynus ir sriuba (kopustu,barsciu, kruopu, bulviu), pietums - sausiene arba bulviu plokstaini (kugeli), kartais blynus ir mesiska sriuba, dazniausiai darzoviu.
> Rytu Lietuvos zonoje aukstaiciai:
> - siaurieciai pusryciams kasdien kepdavo blynus, kuriuos valgydavo su daziniu, virdavo kruopu sriuba, pietums - barscius ar kopustus, mesa su duona ir raugintais kopustais, baltinta kruopu sriuba;
> - pietieciai pusryciams valgydavo kopustu ar barsciu sriuba su sutintomis bulvemis, mesa su duona ar blynus ir kruopu sriuba, pietums - tuos pacius valgius, islaikytus karstoje krosnyje.
>
> "ALORA"<aloros@noutas.belekur>  wrote in message news:j1ghoo$725$1@trimpas.omnitel.net...
>> m?
>>
>> __________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 6352 (20110805) __________
>>
>> The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.
>>
>> http://www.eset.com
>>
>>
>>