Tema: Re: klausimux-kas yra tradiciniai lietuviski pusryciai?
Autorius: bzik
Data: 2011-08-05 13:58:56
Vakaru Lietuvos zonoje siaures zemaiciai pusryciams kasdien valgydavo kose su mirkalu ir rugusiu pienu; populiariausias pietu valgis buvo rugsti bulviene su mesa ar troskintos bulves (sutine) su uztrinu arba kopustu ar barsciu sriuba. 
Pietiniai zemaiciai pusryciams vire arba rugscia bulviene, arba kopustu ar barsciu sriubas, pietums - kose su mirkalu arba troskintas bulves su rugusiu pienu, kartais sriuba su uztrinu. 
Klaipedieciai pusryciams gere kava arba valge baltinta kukulaiciu sriuba su duona, sviestu, kiek mesos, pietums - kuri nors siu patiekalu - bulviu kose su zuvimi ar mesa ir rugusiu pienu arba saldzia sriuba.  
Vidurio Lietuvos zonoje siaurieciu regiono valstieciai pusryciams valgydavo bulves su padazu arba virtinius su varske, mesos, spirguciu idaru, arba blynus, pieniska sriuba ir mesa su bulvemis ir raugintais kopustais. 
Vidurinieciai pusryciams virdavo kopustu arba buroku sriuba su mesa ir baltintu kruopu sriuba, pietums pasisildydavo nuo pusryciu likusius valgius. 
Sakieciai pusryciams valgydavo mesos su duona ir raugintais kopustais, kartais virtus kiausinius ar kiausiniene, ar blynus ir sriuba (kopustu,barsciu, kruopu, bulviu), pietums - sausiene arba bulviu plokstaini (kugeli), kartais blynus ir mesiska sriuba, dazniausiai darzoviu.  
Rytu Lietuvos zonoje aukstaiciai:
- siaurieciai pusryciams kasdien kepdavo blynus, kuriuos valgydavo su daziniu, virdavo kruopu sriuba, pietums - barscius ar kopustus, mesa su duona ir raugintais kopustais, baltinta kruopu sriuba; 
- pietieciai pusryciams valgydavo kopustu ar barsciu sriuba su sutintomis bulvemis, mesa su duona ar blynus ir kruopu sriuba, pietums - tuos pacius valgius, islaikytus karstoje krosnyje.

"ALORA" <aloros@noutas.belekur> wrote in message news:j1ghoo$725$1@trimpas.omnitel.net...
> m?  
> 
> __________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 6352 (20110805) __________
> 
> The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.
> 
> http://www.eset.com
> 
> 
>