Nu nežinau, ant pakelio turi būti užrašyta :)))
Iš esmės turi būti nurodyta, kaip užmaišyti (tiesiai į tešlą ar ruošti
raugą) ir kiek laiko rauginti ("kildinti").
wytas schrieb:
>
> > Sausas fermentinis raugas gal ir gerai, bet ar laikėtės instrukcijų?
>
> pasirodysiu neišmanėlis, bet paklausiu - o kokios tos instrukcijos?
>
>
> Ruta wrote:
>> wytas schrieb:
>>> sveiki,
>>>
>>> turim panasonic sd255, atseit moka kept ruginę duoną, bet jau kelis
>>> receptus išbandėm, bet vis nesigauna. pirmą kartą darėm grynai
>>> ruginių miltų, pagal jos pačios receptą. duona praktiškai visai
>>> neiškepė. pagal kažkieno patarimą bandėm maišyt per pusę su
>>> kvietiniais miltais - neiškepė. abu kartus darėm su sausom mielėm.
>>> mielės tokios pat, kaip kepant kvietinę duoną/batoną, tai lyg ir
>>> neturėtų būt kaltos. dabar vėl bandėm per pusę su kvietiniais ir
>>> dėjom salyklo, bei sauso fermentuoto raugo. tai neiškilo matyt nei
>>> kiek, nes liko labai jau žema :) ir vėl liko neiškepus. jau net
>>> nežinom ką ne taip darom. gal kas galit pasidalint patarimais?
>>
>> Greičiausiai kaltas raugas (tiksliau, jo nebuvimas). "Ruginė duona"
>> tai dar nereiškia tą juodą lietuvišką duoną :) Salykas tai tik daugiau
>> dėl spalvos (niors šiek tiek skonio prideda).
>>
>> Sausas fermentinis raugas gal ir gerai, bet ar laikėtės instrukcijų?
>>
>> Esmė, ta, kad tešla turi "išrūgti". Tam jūsų duonkepėj turi būti
>> funkcija, numatanti _bent_ 12 (geriau 16) valandų rūgimo laiką, t.y.,
>> užmaišius tešlą ji tam laikui "sustoja", palaikydama rūgimui
>> reikalingą temperatūrą, ir tik po to kepa. Jei jos nėra, tai...
>> blogai, nieko nebus, kepkit batonus geriau :)