Tema: Re: Ruginė duona duonkepėj
Autorius: wytas
Data: 2009-12-14 19:27:46
 > Sausas fermentinis raugas gal ir gerai, bet ar laikėtės instrukcijų?

pasirodysiu neišmanėlis, bet paklausiu - o kokios tos instrukcijos?


Ruta wrote:
> wytas schrieb:
>> sveiki,
>>
>> turim panasonic sd255, atseit moka kept ruginę duoną, bet jau kelis 
>> receptus išbandėm, bet vis nesigauna. pirmą kartą darėm grynai ruginių 
>> miltų, pagal jos pačios receptą. duona praktiškai visai neiškepė. 
>> pagal kažkieno patarimą bandėm maišyt per pusę su kvietiniais miltais 
>> - neiškepė. abu kartus darėm su sausom mielėm. mielės tokios pat, kaip 
>> kepant kvietinę duoną/batoną, tai lyg ir neturėtų būt kaltos. dabar 
>> vėl bandėm per pusę su kvietiniais ir dėjom salyklo, bei sauso 
>> fermentuoto raugo. tai neiškilo matyt nei kiek, nes liko labai jau 
>> žema :) ir vėl liko neiškepus. jau net nežinom ką ne taip darom. gal 
>> kas galit pasidalint patarimais?
> 
> Greičiausiai kaltas raugas (tiksliau, jo nebuvimas). "Ruginė duona" tai 
> dar nereiškia tą juodą lietuvišką duoną :) Salykas tai tik daugiau dėl 
> spalvos (niors šiek tiek skonio prideda).
> 
> Sausas fermentinis raugas gal ir gerai, bet ar laikėtės instrukcijų?
> 
> Esmė, ta, kad tešla turi "išrūgti". Tam jūsų duonkepėj turi būti 
> funkcija, numatanti _bent_ 12 (geriau 16) valandų rūgimo laiką, t.y., 
> užmaišius tešlą ji tam laikui "sustoja", palaikydama rūgimui reikalingą 
> temperatūrą, ir tik po to kepa. Jei jos nėra, tai... blogai, nieko 
> nebus, kepkit batonus geriau :)