Tema: metro 2033 - arba stalker ultra light
Autorius: Toxis@ze_yvil_place
Data: 2010-03-15 15:47:54
Savaitgalį, galutinai nusivylęs Final Fantasy (na, imho tai ne kas kita, o anime maniakų rojus - kur tu žiūri eilinį anime multika ir laiks nuo laiko paspaudalioji mygtukus įsivaizduodamas kad prisidedi prie istorijos, tiek pat, kiek yzf spaudydamas gt ant ps3 įsivaizduoja, kad prisideda prie Lietuvos autosporto - bet tai jokiu būdu nėra rpg, net tas pats metro yra daugiau rpg.. taigi - atgal prie temos:).
Metro 2033 (toliau, tiesiog metro) - yra pagal to paties pavadinimo (su skirtingais skaičiais:) rusų autoriaus knygas išleistas žaidimas. Knygų neskaičiau, žaidimo nelaukiau ir iš jo nieko nesitikėjau, taigi jis man visai patiko.
2033 metai. Po XXI amžiaus pradžioje visą Maskvą (ir visą pasaulį?) nusiaubusio atominio karo žmonės išliko tik gyvendami metro šachtose. Visas "viršutinis" pasaulis apsiaustas atominės žiemos. Negana to, išlikusieji nuolat kovoja su banditais, mutavusiom žiurkėm, ar kas tai bebūtų, plius, sklando gandai, kad atsirado nauja, mutavusi gyvybės forma, mąstanti gyvybės forma, kuri yra pranašesnė už žmones... Mūsų herojus Artiomas, buvo vienos iš metro stočių gyventojas, kol kokistai labai mistiškas tėvo družokas jam nedavė labai svarbios ir kažkodėl slaptos misijos... Toliau į plotą nesivelsiu, nes tai yra vienas iš geresnių žaidimo aspektų, viska kita yra.. na, bet apie viską iš eilės..
Žaidimas, atrodo lyg stalkeris, kurį nužvelgęs kritiška akim dizaineris, nusprendė, kad 'ne, ne, ne per daug drabužėlių ir viena po kito nuplėšė visą įmanoma smagumą iš stalkerio - ginklų gausa? ne, ne - užteks kelių, juk per keletą metų nuo nuclear holokausto pradžios visi kiti ginklai išskyrus AK ir koltus išgaravo. Maistas? Kam? Juk tai tik apsunkins žaidimo procesą. Inventorius - nu čia dabar...  Free roamingas - ne, ne, ne, gali pasukiot galvą ir to pakaks.. Bet gal aš per daug kabinėjuosi, čia nėra stalkers. Tik pati atmosfera, rusų kalba ir mintis stengiasi mus apgauti. Taigi metro yra ne stalkeris (ir jokiu būdu ne rpg.. nors jei final fantasy save vadina.. gerai prie to nebegrįšiu:) - tai paprastas, geras post nuclear shooteris, apsirengęs stalkerio drapanėlėmis ir pasikvėpinęs tais pačiais kvepalais:). Panašumai su stalkeriu yra neatsitiktiniai, metro sukurtas ukrainos kompanijos, kurią įkūrė perbėgeliai iš GCS Game world. Net ir variklis yra stebėtinai panašus į x-ray engine, nors be abejo 4A games dievagojasi, kad tai jų sukurtas variklis...
Grafika. Xboxine versija atrodo labai neblogai, kiek skaičiau, pc versija reikalauja stebuklingo kompo, kas yra keista, nes didžiąją laiko dalį praleisi tamsoje, su žibintuvėliu, arba su night vision akiniais ir maigydamas sušiktą pakrovėją, nes viskas išsikrauna mygam. Taigi besitikintiems atvirų stalkerio erdvių, teks nusivilt - čia rasit tik klaustrofobiškas erdves, o reti išlindimai į lauką yra lygiai tokie pat klaustrofobiški, kas yra keista, nes x-ray engine'as palaikė labai dideles erdves. O tas, mano manymu yra minusas, būtų labai smagu užlipus kur aukščiau pamatyti visą nuniokotą Maskvą...
Garsai. Šita dalis Metro yra išpildyta labai neblogai. Tiek ginklų garsai, tiek aplinkinių žmonių pašnekesiai, tiek 'anglorusky slovar' yra išpildytas labai smagiai. Taip, visos gitaros, balalaikos etc, kvepėte kvepia stalkeriu, bet oh well - kodėl gi ne:).
Game play'us. Visas žaidimas, visa istorija ir net motyvacija yra plius/minus gerai sukalta. Tiesa yra nervinančių dalykų - shtgun'as yra visiškai useless dalykas. Gali tiesiai į morda kokiaitais peraugusiai beždžionei suleist 5 shotgano šuvius, o ji net nepasibėdavos, kaip pažeidžiamos jos teisės, kai tuo tarpu tai pačiai beždžionei pakanka trijų ar keturių šūvių iš kolto. Kitas reikalas - šoviniai į galą - nepasipirkęs kažkada šovinių pačiam gale jaučiau baisinį jų badą, šaudžiau pinigais/šoviniais:). Tas pats flashlighto ir nightvisiono pakrovimas - taip mintis įdomi, bet gausiai užknisanti. Taip pat jau minėtas variantas su uždarom erdvėm, kai net eidamas lauke, esi lyg labirinte, kurį tau apriboja vos vos per aukšti, kad peršoktum borteliai, ar plyšiai. Ar vaikštant namuose, kai kurias daris reikia prašaut, kitos gi, iš pažiūros visai tokios pačios nepasiduoda nei dinamito lazdelei - bet čia matyt kabinėjuosi prie smulkmenų. Visumoje Metro - gerai sukaltas stalkeris ultra light - tiems, kuriems paprastas stalkeris per platus, turintis per daug pasirinkimu ir erdvės.


8/10

-- 
___________
©Toxis