Tema: Re: Dėl krizės kalta laisva rinka ir per mažai reguliavimo?
Autorius: RaR
Data: 2010-01-17 18:21:14
Na, nieko naujo ar labai protingo nepasakė. Apie krizę čia nieko nebuvo. Pagrindinė mintis ta, kad jei valstybė turi pinigų leidimo monopolį, tai jau komunistinis ar fašistinis režimas, o ne laisva rinka. Tai reiškia, kad ne fašistinių ar komunistinių valstybių jau nebėra kokį šimtmetį. Pagal jį, valstybei atsisakius pinigų monopolio, jos padėtis (visų pirma ekonomika) smarkiai pagerėtų. Nors aš visiškai ne prieš valiutų konkurenciją, prieštaravimų dėl tokiu būdu įvyksiančio ekonominio stebuklo turiu daug. Išsakysiu keletą jų:

1. Kaip ir visada, pagrindinė libertaristų mąstymo bėda yra ta, kad jie visą laiką samprotauja apie idealią rinką, kurioje konkurencija tobula, ir kad toks status quo išliks neribotą laiką.Bet realybė yra kitokia. Kažkas laimi ir kažkas pralaimi. Sudaromi aljansai, stipresni nuperka silpnesniuosius, ir galiausiai lieka keli arba net vienas stambūs žaidėjai ir kažkiek smulkesnių, kurie turi mažai įtakos. Ne išimtis būtų ir valiutos. Taigi, įvyktu normali evoliucija ir atsidurtume panašioje būsenoje kaip dabar, tik valiutos būtų ne valstybių kontroliuojamos, o privačių asmenų (jei visos valstybės atsisakytų monopolio, kas mažai tikėtina). Ir galbūt pasaulyje jų būtų mažiau, jei jų būtų mažiau nei valstybių. Ir iš esmės jie darytų tą patį - manipuliuotų palūkanų normomis ir t.t. Galima teigti, kad laimėtų aukso standarto besilaikanti valiuta, bet tokiam teiginiui visiškai nėra argumentų. Galbūt, netgi ir aukso standarto besilaikanti, konkurenciją laimėjusi valiuta po to to standarto atsisakytų. Kaip buvo ir su doleriu. Ir kažkodėl tuomet visi masiškai neatsisakė dolerio ir nepradėjo naudoti kokios privačios ar kitos valstybės aukso standartu paremtos valiutos. Pinigų atžvlgiu beveik svarbiausia yra jų leidėjų patikimumas. O apie jį sprendžiama pagrinde pagal du kriterijus - kiek plačiai valiuta naudojama ir kiek laiko ji naudojama. Kažkokios firmelės aukso standartu paremtais pinigais bus pasitikima daug mažiau nei stambaus ir seniai rinkoje esančio žaidėjo pinigais. Kaip kad visokiais eGold pasitikima žymiai mažiau nei doleriu. Rinką sugeba oligopolizuoti ar net monopolizuoti net kompanijos, gaminančios dantų pastą, skalbimo miltelius ar programinę įranga. Bet už tas prekes atsiskaitai, panaudoji, o toliau jas pagaminusi firma gali ir prasmegti skradžiai žemę. Su pinigais kitaip. Pinigų leidėjui žlugus, tie pinigai tampa beverčiai. Skolos lapeliai nieko neverti, jei skolininko nėra ar jei jis nevykdo įsipareigojimų. Taigi, pinigų atvejų oligopolizacijos ar monopolizacijos tendencijos būtų daug stipresnės.

2. Jeigu valstybinės valiutos atsisakymas sukurtų ekonominį stebuklą, keista, kad nė viena valstybėlė to nesiryžtų pabandyti. Iš esmės tokių pavyzdžių yra ir juos galima analizuoti. Šiuo metu yra valstybių, kurios nesukūrė savo valiutos (pvz. Kosovas, Juodkalnija), arba kurios sąmoningai jos atsisakė (Andora, kai kurios Lotynų Amerikos valstybės). Ir kas gi ten įvyko? Eurizacija arba dolerizacija. Tomis pačiomis valiutomis atsiskaitinėjama ir valstybių nekontroliuojamose juodosiose rinkose. Kažkurį laikotarpį JAV ar kitur XIX a. galėjo išsilaikyti atskirų bankų valiutos. Kai parduotuvėlės, gyventojai, gamintojai yra susispietę apie šalia esantį bankelį ir vykdo vien vietinius atsiskaitymus. Žmonių skolas galėjo apskaitinėti ir koks Lietuvos kaimo žydelis, net neišleisdamas oficialios savo  valiutos. Dabar gi ir tolimiausio užkampio gyventojas vykdo tarptautinius mokėjimus, naudojasi bankomatų sistema ir t.t. Tikrai netikiu, kad šiuolaikiniame pasaulyje turėdami laisvą pasirinkimą visi naudotų dešimtis - šimtus valiutų. Valiutų rinka greitai oligopolizuotųsi - monopolizuotųsi, nes taip daugumai būtų patogiau. Akivaizdu , kad pasaulis eina ne link daugybės privačių valiutų, o link vienos - kelių pasaulinių valiutų. O kas dėl JAV, tai iš viso nerealu, kad jie galėtų atsisakyti dolerio. Tada jie netektų ir didelės dalies savo gerbūvio ir įtakos. Ir valiutų dėl to ne padaugėtų, o greičiau sumažėtų, nes dolerio vietą užimtų euras, jena ir kitos valiutos.

Taigi, reikia mažiau svaičioti apie dirbtinius idealizuotus modelius, o įvertinti realybę. Kartais tam pakanka tiesiog pasižvalgyti po pasaulį. Gali būti, kad siūlomi eksperimentai kur nors jau padaryti, bet rezultatas gavosi visiškai kitoks nei prognozuotų libertaristai.  


"Doc" <giedriusc_aciunereikia_@gmail.com> wrote in message news:hin4kt$8g8$1@trimpas.omnitel.net...
Sure.

http://www.youtube.com/watch?v=KAnXK0_d_T8

--
Doc