Tema: Re: Lauko baseinas
Autorius: Audrius <xkalvisx(skliaustelius_ištrinti)@takas.lt>
Data: 2011-07-01 05:12:56
> nu tai gal i
> pirma isbetonuojamos grindys, paskui sienos. jei jau norima gero sukibimo 
> tai galima visko pritept ale beton kontakto ir pan.
> 
.................................
Toliau – pats atsakingiausias etapas – betono monolitinio dubens gamyba. Geriau, kad betonas pasižymėtų aukštu vandens susigėrimo koeficiantu ( kuo aukštesnis koeficientas, tuo mažiau betonas sugers drėgmę). Pavyzdžiui, W-8 – toks betonas turi mažiau porėtą struktūrą, nei įprastinis W-6, todėl sugers mažiau vandens.

Betonas liejamas į specialiai tam paruoštą duobę su pamatais ir armatūra – tai baseino dugnas ir sienos. Svarbu dubenį išlieti ne dalimis, bet vienu kartu. Baseinas, kuris įrengtas iš kelių sluoksnių, labai nepatvarus. Prieš betonui sustingstant būtina iš jo pašalinti oro burbuliukus. Tai daroma specialiais vibratoriais.

Baseinas džiūna mėnesį laiko, kartas nuo karto jį reikia palaistyti, kad neatsirastų įskilimų. Baseino paviršius turi būti be įdubų ar iškilimų. Tačiau galima padaryti ir kitaip. Kai kurios firmos užsakovo pageidavimu naudoja kesonus – metalines plokštes – dubens betono klojimui: viena plokštė prispaudžiama prie grunto, kita – prie dugno vidaus sienos. Tarp šių dviejų plokščių liejamas betonas – konstrukcijos sutvirtinimui. Aišku, šis būdas – pigesnis, tačiau toks dugnas bus sudurstytas ir siūlėtas.
Tiesa, tie sudurstymai vėliau hermetizuojami ir suvirinami, bet tai rizikinga – hermetizavimo problemos gali iškilti bet kuriuo metu. Kaip teigia specialistai, kad geresnio ir patikimesnio būdo kaip monolitinis betono dugno klojimas iškart, lig šiol niekas nėra sugalvojęs… Be to, svarbu pasirūpinti, kad būtų saugus atstumas nuo baseino patalpų iki elektros skydinės. Patalpos sienas vertėtų iškloti apmušimo medžiagomis, kurios nesugeria ir nepraleidžia drėgmės: plytelėmis, PVCH plėvele arba stiklo mozaika