Tema: Vegetarai rečiau serga vėžiu nei mėsėdžiai
Autorius: Dex
Data: 2009-07-02 15:50:24
http://www.delfi.lt/news/daily/Health/article.php?id=22910622


Vegetarai daug metų džiaugiasi, jog jų žalioji dieta padeda išsaugoti 
sveikatą, o dabar pagaliau pasirodė oficialūs įrodymai, jog jie 
susiduria su mažesne rizika susirgti vėžiu, nei mėsėdžiai, rašo „The 
Guardian“.

Naujausi išsamiausio tyrimo, kuriuo siekta išsiaiškinti ryšį tarp 
mitybos įpročių ir vėžio, duomenys parodo, jog vegetarai 45 proc. rečiau 
serga kraujo vėžiu nei mėsą valgantys žmonės ir 12 proc. rečiau serga 
visų rūšių vėžiu.

Mokslininkų teigimu, anksčiau jau buvo kalbėta apie ryšį tarp skrandžio 
vėžio ir mėsos valgymo, o dabar išsiaiškinta, kad susirgti kraujo vėžiu 
(įskaitant leukemiją, daugybinę mielomą ir ne Hodžkino limfomą) 
vegetarai rizikuoja daug rečiau nei mėsėdžiai.

Tyrimo metu buvo tiriami vegetarai, žuvį valgantys žmonės ir mėsėdžiai. 
Tyrimo bendraautorė Naomi Allen iš Oksfordo universiteto epidemiologijos 
skyriaus onkologinių ligų tyrimo centro pasakė:

„Ankstesni tyrimai įrodė, kad perdirbta mėsa didina skrandžio vėžio 
tikimybę, tad mūsų išvados apie tai, jog vegetarai ir žuvį valgantys 
žmonės rečiau serga vėžiu yra logiškos. Tačiau kol kas mes nežinome, 
kodėl vegetarai rečiau serga kraujo vėžiu.“
REKLAMA

Ji pasakė, jog kraujo vėžio rizikos tikimybė buvo tiriama 
neatsižvelgiant į kitus veiksnius, tokius kaip rūkymas, alkoholio 
vartojimas ir nutukimas.

Tačiau N. Allen pabrėžė, jog šias išvadas reikia vertinti atsargiai.

„Tai svarbus atradimas, tačiau nereikia prarasti budrumo, nes tai 
pirmasis tyrimas, parodantis, kad vegetarams gresia mažesnė rizika 
susirgti kraujo vėžiu. Dar reikia išsiaiškinti, koks vegetarinės mitybos 
aspektas padeda apsisaugoti nuo vėžio. Kol kas nežinome, ar tai, kad 
mėsa kenkia sveikatai, ar tiesiog tai, kad vegetarų racione yra daugiau 
ląstelienos, daugiau vaisių ir daržovių.“