Tema: Re: stklainiu sterilizavimas mikrobangineje
Autorius: Dautarte
Data: 2013-06-10 22:03:58
Skyla, kai uogienes ir stiklainio temperatura labai skiriasi t. y. pvz. 
karsta uogiene i saltas stiklainis arba atvirksciai karstas stiklainis ir ne 
labai karsta uogiene.
Kai pili karsta uogiene i karsta stiklaini ir ju temperatura yra beveik 
vienoda t. y. apie 100-110C, tikrai neskyla :)

"tas kuris virshija" <nesakysiu@tikrai.ne> wrote in message 
news:kp4adp$a24$1@trimpas.omnitel.net...
| Siaip dar rreiktu leisti stiklainiams siek tiek pravesti-kai pili i
| karsta, skyla garantuotai.
|
|
| On 06/10/2013 12:21 PM, Dautarte wrote:
| > Pirmas budas geras, jei saules yra. O jei lyja? ;)))
| >
| > Viskas priklauso nuo to, ka tuose stiklainiuse planuojama laikyti ir 
kiek
| > konservanto bus ideta. Pvz. uogiene, kur cukraus:uogu santykis yra 2:1 
ar
| > pan., gali ir be nieko stoveti (kai nebuvo sandariu dangciu, vaskuotu
| > popieriumi stiklainius aprisdavo ir viskas buvo liuks). Jei uogiene be
| > cukraus ar tik del skonio ideta apie 2-3 saukstus 1 kg uogu (tokias 
uogienes
| > darau), tai stiklainiu sterilizavimas ir uogienes pasterizavimas yra 
tiesiog
| > butinas.
| >
| > Del skilimo sterilizuojant orkaiteje nesutinku - neturiu jokiu 
problemu -
| > stiklaini pastatau ant medines lenteles ir i karsta stiklaini (apie 
100C)
| > supilu karsta uogiene (apie 100-110C). Skilimo tikimybe aisku yra, bet 
ji
| > tikrai nera didesne negu pylant karsta auogiene i salta stiklaini.
| >
| > Apdorojima garu naudojome sovietmieciu :) Bet su orkaite daug patogiau - 
ne
| > tik daugiau stiklainiu vienu metu sterilizuojasi, bet ir jokiu garu
| > virtuveje.
| >
| > Zodiu, stiklainiu sterilizavimo ir pasterizavimo budu yra tikrai daug.
| >
| >
| > "bzik" <bzik@bzik.bzik> wrote in message
| > news:kp3qvj$o2d$1@trimpas.omnitel.net...
| > | tikrai ne.
| > | Kadaise kaime susidūriau su tokiu būdu: ryte stiklainiai išplaunami su
| > soda,
| > | išskalaujami ir gerą pusdienį džiūsta saulėkaitoj. Vakarop užsiimama
| > gamyba.
| > |
| > | Kaitinant orkaitėj didžiausia skilimo tikimybė. Kai kurie skyla 
kaitinant,
| > | kiti ištraukus ir netyčiom ant šalto pagrindo padėjus.
| > | Visai patikimai gaunasi apdorojimas garu. Kokia pusė minutės ant 
verdančio
| > | arbatinio.
| > | Jei yra spirito, ištrinamas stiklainis iš vidaus > uždengi dangteliu. 
Po
| > to
| > | ant kokio pagaliuko uždegi spirituotą vatą, atidarai dangtelį ir 
kyštėli
| > | ugnį > spirito garai sudega. Prietemoje netgi gražus reginys :)
| > |
| > | "a"  wrote in message news:mn.4d0f7dd6fdd3beee.129284@a.a...
| > |
| > | siaip, idomu... o visa tai butina???? visalaika stiklainius tik
| > | isplaunam, o dangtelius isvirinam ir pries uzdaryma su spiritu 
pavalom.
| > | tiek uogienes tiek misraines ar kompotai, dar nera nei vieno (nei
| > | vieno.) nusove/sugede.
| > |
| >
|