Tema: Biologinis ginklas
Autorius: Autejus
Data: 2010-09-21 13:01:37
1972 m. buvo pasirasyta tarptautine biologiniu ir cheminiu ginklu nenaudojimo sutartis, kuria pasirase 160 saliu ir ratifikavo 143 tautos. Atrodytu, kad del biologinio ginklo panaudojimo galima butu nesijaudinti, taciau neseni ivykiai vel  priverte pasauli susirupinti del galimo sio ginklo panaudojimo.  1984 metais Dalase (JAV), siekiant paveikti vietiniu rinkimu eiga, salmonelemis buvo uzkresta 750 zmoniu. Laimei, visi zmones liko gyvi. 1990 m. ir 1995 m. Japonijos Aum Shinrikyo sekta ivykde keleta ispuoliu, kuriu metu buvo panaudoti cheminiai ir biologiniai ginklai pries civilius piliecius.  2001 m. spalio menesi i Jungtines Amerikos Valstijas  pasto vokuose atkeliavo juodliges (sibirines opos) sukelejai. Pirmiausia susirgo pasto tarnautojai: uzsikrete 30 zmoniu, is kuriu 5 mire.

Biologinis ginklas gali buti labai ivairus. Biologinis uzkratas gali buti tirpalu ar milteliu pavidalo, kitu tirpalu ar milteliu sudetyje ir ilga laika buti aplinkoje neaktyvus. Kariniu konfliktu metu biologinis uzkratas gali buti panaudotas pasitelkus aviacija (bombos, sviediniai, talpu ismetimas ), artilerija (bombos, sviediniai), taktines raketas arba diversiju budu (apnuodijus maista, vandeni). Nekariaujancioms salims didziausia nerima kelia biologinio terorizmo gresme. Pavieniai asmenys arba organizuotos grupuotes biologini uzkrata gali pasigaminti "namu" salygomis ir paskleisti pasinaudodami labai ivairiais budais ir priemonemis: orlaiviais, sraigtasparniais, nesiojamais purkstuvais, didesniu ar mazesniu talpu aerozoliais, gesintuvais ir pan. Galimos ir kitokio pobudzio diversijos: mikrobiologijos laboratoriju, biotechnologijos imoniu sprogdinimai.

Turint itarimu, kad buvo panaudotas bakteriologinis ginklas ar bakteriologinis uzkratas, veikla pradeda valstybines institucijos. Uzkrestoje teritorijoje vyksta zmoniu paieska, jiems suteikiama pirmoji medicinos pagalba, ligoniai izoliuojami. Dezinfekuojamas sanitarinis transportas, izoliuojami ir stebimi zmones, kontaktave su ligoniu, kuris itariamas sergant ypac pavojinga uzkreciama liga. Visuomenes sveikatos centro darbuotojai ivertina teritorijos uzterstuma, uzkrestoje vietoveje ivedamas karantinas, o vietoves aplink uzkresta teritorija nustatyta laika stebimos - ar nera nauju ligos atsiradimo zidiniu jau ne karantino teritorijoje.

Pastebejus teritorijoje naujus neiprastus vabzdzius butina pranesti valstybinem institucijom.