Tema: Materialinės atsakomybės sutartis su direktoriumi; konfidencialumas
Autorius: Cashas
Data: 2010-04-09 21:53:24
Sveiki,

naujas akcininkas nori pasirašyti naują darbo sutartį su manimi (įmonės vadovu), o kartu ir pilnos materialinės atsakomybės sutartį. Darbo sutartyje konfidenciali informacija apibrėžta, be kita ko, ir taip:

Įmonės verslo projektai, informacija apie pirkėjus, tiekėjus, verslo partnerius;

bei

bet kokia informacija, aukščiau nepaminėta ir Įmonei turinti komercinę ar potencialią komercinę vertę;

ir sakoma, kad aš turiu tą informaciją saugoti ir neturiu teisės jos atskleisti. 

Kadangi už šito konfidencialumo punkto pažeidimą gresia labai didelės baudos, tai įdomu, ar tai, kad aš dirbsiu panašų darbą kitoje įmonėje ir naudosiu darbe tą informaciją (apie pirkėjus, tiekėjus ir verslo partnerius) reikštų jos atskleidimą ir nesaugojimą? Mano manymu - taip, todėl šitą punktą reikėtų sujungti su nekonkuravimo sąlyga, nes realiai jis man neleidžia dirbti panašaus darbo. Ar aš klystu?

Kitas klausimas - man siūloma pasirašyti visiškos materialinės atsakomybės sutartį ir sakoma, kad aš prisiimu visišką materialią atsakomybę už "darbinių pareigų vykdymą" bei už turtą, o "Turtas Darbuotojui gali būti perduodamas tiek pasirašant atitinkamus priėmimo – perdavimo aktus ar kitus dokumentus, iš kurių galima spręsti, jog Turtas perduotas Darbuotojui, tiek faktiškai perduodant Turtą Darbuotojui".
Aš suprantu, kad tas perdavimo faktas čia labai laisvai interpretuojamas ir gaunasi, kad aš pilnai materialiai atsakau už visą įmonės balanse esantį turtą, o frazė "darbinių paeigų vykdymą" iš viso padaro mane materialiai atsakingu už viską. Ar aš neteisus?

Dar vienas įdomus dalykas - man sako, kad šiais laikais tokias visiškos materialinės atsakomybės sutartis akcininkai jau pasirašo su visais įmonių vadovais, todėl mano nenoras rizikuoti visu savo turtu yra nesuprantamas. Ar tikrai jau tokios visiškos materialinės atsakomybės sutartys su įmonių vadovais yra norma?

Ačiū.
Su darbo teisės srities teisinku konsultuojuosi, bet dabar savaitgalis, o ir šiaip įvairių nuomonių išgirsti įdomu :-)