Tema: Re: kieno istatymai galioja laive ?
Autorius: Johnas
Data: 2009-01-08 14:52:49
Tarptautinė jūrų teisė (UNCLOS) ir jurisdikcijos taisyklės.
Jei labai labai grubiai ir trumpai:
dėl žolės - tarptautinė praktika yra tokia, kad uosto valstybė pasilieka sau galimybę kištis į svetimame laive vykdomą nusikaltimą, jei tas nusikaltimas pažeidžia uosto valstybės šalies vidaus tvarką, nukreiptas prieš tą šalį ar pilietį, ir berods šiaip jei labai didelį atgarsį turi.:)

Jei tyliai tupėsi triume ir pūsi - no problem. Jei valstybė sužinos, kad tos šalies piliečiai ten renkasi žolytės papūsti - tai galima įjungti pilietyvės aspektą, ir eiti semti savų, jei jie daro nusikaltimą/nusižengimą. Taip pat galima bandyti patraukti ir laivo kapitoną.

Uostas laikomas valstybės vidaus vandenimis, ir ten valstybės jurisdikcija gali lįsti. Laivo vėliava pagrinde duoda imunitetą tik high-seas, neutraliuose vandenyse. Bet ir tai, kitų valstybių karo laivai gali sustabdyti tave ir patikrinti, ar nepiratauji, ar vergų neveži, etc.

Daug vietos diskusijai, suprantu. :)
Johnas

"astuntas" <no@mail.lt> wrote in message news:gk4rei$nkl$2@trimpas.omnitel.net...
> teko girdet, kad laive galioja tos valstybes istatymai, kurioje jis yra registruotas. tai dabar klausimas + ar cia galioja tik atviruose vandenyse, ar ir svetimuose uostuose ir vidaus vandenyse? nes tarkim jei uzsiregistruoju laiva olandijoj, atplaukiu i kauna nemunu, ir cia legaliai zole rukau jame? ar vistik yra saugikliu nuo tokiu gudruciu :)
> 
> dekuj uz mintis :)