Tema: Naujienos dell NPD ir GPM mokesciu
Autorius: T:\)
Data: 2009-01-09 15:33:57
Na tai ka, visus su sventemis :)
Jau apsidziauge visi individualiu imoniu savininkai ir vykdantys individualias veiklas, tai laikas pradziuginti ir kitus, kurie dirba su darbo santykiais :)

Tai va zadejo valdzia, kad GPM sumazes. Tarifas tai sumazejo, bet pasiziurekime kaip :) Buvo 24 ir 15, liko tik 15 proc. Tai reiskai lengvatas (kuriu ir taip jau sumazino) galesime naudotosi tik nuo 15 proc sumoketo pajamu mokescio (realiai metu pabaigoje tie kurie naudojosi lengvatomis atgaus kokiu trecdaliu maziau pajamu mokescio nei anksciau). 
Toliau - nepamokestinamas pajamu dydis (npd) taikomas tik skaiciuojant pajamas pamokestinant 15 proc. Sveikatos draudimo nauji 6 procentai skaiciuojami nuo visu  pajamu (susijusiu su darbo uzmokesciu). Taigi, jei gauni popierini 1500 tai pagal sena i rankas 1171.80, pagal nauja 1189.50. Tad tas mokescio sumazejimas atrodo didelis, bet istikruju mazas, o didejant pajamoms isteisu net daugiau sumokama (del npd mazejimo ir 6 papildomu 6 proc nuo visko). 

Toliau NPD kuris buvo 320 dabar kaip ir 470, bet tik tie kurie gauna iki 800 lt. Na gerai, daugumai net skaiciuojant pagal formule, kazkiek jo liks, bet kuo popierinis atlyginimas arciau 3200 tuo maziau lieka. Toliau, NPD taikoma stik su darbo santykiais gautu pajamu. Anksciau buvo ir nuo individalios imones savininko pelno isemimo ir nuo turto pardavimo pajamu ir nuo nuomos pajamu ir t.t..

Dar vienas saldus saldainiukas, net jei ir naudojiesi npd (kuri galima taikyti menesio begyje tik nuo su darbo susijusiu pajamu), metu pabaigoje vmi perskaicius kiek tu turejai teises naudotis npd ir sumoketi mokesciu jau skaiciuodami nuo VISU pajamu. Tad nors ir negali naudotis npd nuo kitu pajamu, bet tos kitos pajamos sekmingai mazina tavo npd :) Metu pabaigoje gausite priza, palukanas, parduosite ka nors ir prasome susmoketi papildomai :)

O kad neliudetumete, tai jei darbuotojas menesio eigoje nepilnai pasinaudojo npd, ar negalejo jo pasinaudoti (pvz nedirbo ta menesi) ar pats atsisake naudotis (nes nezino ar metu pabaigoje negaus kitu pajamu) tai metu pabaigoje jis NEGALES pasinaudoti nepasinaudotu NPD. Kaip sakoma jis nuplaukia. Taip, kad is to NPD lieka tik mistinis dydis, kurio net maziausias pajamas gaunantis kazin ar gales pasinaudoti :) Labai tikiuosi, kad del paskutines pastaripos iki metu galo iseis kitas isaiskinimas, nes GPM istatyme to nera aiskiai numatyta, bet isvartyti taip galima

Cia jums papildomi informacijos saltiniai, kad pats visko neissigalvoju :)
GPM istatymo aktuali redakcij http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=334702
GPM komentaras http://mic.vmi.lt/documentpublicone.do?&id=1000058735&tree_id=1000001599


T:)